Licentie TROS loopt gevaar na overtreding

Minister Plasterk (Media, PvdA) dreigt de uitzendlicentie van de TROS in te trekken als deze omroep de regels van de Mediawet niet naleeft. Aanleiding is de uitzending van een commercieel kinderprogramma.

Om opnieuw een licentie te krijgen zal de TROS „overtuigend” aan moeten geven dat de omroep zich beter gaat gedragen. Dat schrijft Plasterk in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer.

Plasterk verzocht onlangs het Commissariaat voor de Media en de Commissie Integriteit Publieke Omroep (CIPO) binnen twee weken opheldering te geven over misstanden bij de publieke omroep zoals die werden beschreven in een artikel in NRC Handelsblad. Daarin stond dat een aantal omroepen zich niet houdt aan de eigen gedragscode en de Mediawet.

Zo was bijvoorbeeld het TROS- kinderprogramma Bibaboerderij onderdeel van een marketingconcept van supermarktketen C1000. Uit het onderzoek van het Commissariaat blijkt zelfs dat is vastgelegd dat de supermarkt die betrokken is bij het programma voor de allerkleinsten de eventuele boetes voor overtreding van de Mediawet voor zijn rekening neemt. Het Commissariaat stelt een vervolgonderzoek in naar het programma Bibaboerderij (zie inzet).

De afgelopen tien jaar kreeg de TROS de meeste boetes voor overtredingen van sluikreclame en sponsorregels. Volgens de minister lijkt de omroep het niet zo nauw te nemen met zijn plichten binnen de publieke omroep. Hij heeft de raad van toezicht en de directie van de TROS laten weten dat hij het van groot belang vindt dat de omroep in zijn aanvraag voor de nieuwe erkenningsperiode (2010-2015) „overtuigend aangeeft” dat de omroep de Mediawet nauwkeurig zal naleven. „Indien zij dat niet doet komt zij niet voor een volgende erkenning in aanmerking”, aldus de minister.

De TROS is „zeer verbaasd” over de brief van Plasterk. „Het dreigement van de minister dat we wellicht niet voor een nieuwe erkenning in aanmerking zouden komen, stelt ons teleur omdat we al jarenlang loyaal zijn aan het publieke bestel”, zegt een woordvoerder.

Volgens haar heeft de TROS de afgelopen twee jaar, onder een nieuwe directie en een nieuwe toezichtmodel, één boete van het Commissariaat voor de Media opgelegd gekregen voor het programma Alle Fans aan Dek. Het beroep van de omroep tegen die boete loopt nog.

De Tweede Kamer debatteert morgen over de schendingen bij de publieke omroep van de Mediawet.

Zie de brief van Plasterk: nrc.nl/binnenland