Leugens doorzie je niet met imitatie

Rotterdam, 30 juni. - Imitatie van andermans gezichtsuitdrukking en lichaamshouding leidt lang niet altijd tot inzicht in de motieven van de ander. Als die ander liegt, dan zijn mensen die imiteren aanzienlijk minder goed in staat om die leugen te doorzien dan mensen die de bewegingen van de ander niet nadoen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden waarbij proefpersonen wel of niet logen over hun plannen om geld te geven aan Amnesty International. Tot nu was altijd imitatieonderzoek gedaan met mensen die niet logen. Dan hebben de imitatoren wel een beter inzicht in de motieven en mede daarom wordt de imitatietechniek ook wel toegepast door de politie tijdens het verhoor van verdachten. Dat is dus niet zo verstandig, zo schrijven de Leidse onderzoekers in het juninummer van Psychological Science.