Kritiek op coup in Honduras

De internationale gemeenschap weigert het nieuwe regime in Honduras te erkennen. De links geregeerde landen in Latijns-Amerika hebben gisteren in een gezamenlijke verklaring de staatsgreep die het leger van Honduras zondag heeft gepleegd scherp veroordeeld. De Venezolaanse president Hugo Chávez in Venezuela dreigde zelfs met militair ingrijpen als het gezag van president Manuel Zelaya niet wordt hersteld. Zelaya werd zondag in zijn pyjama opgepakt door militairen, die hem op het vliegtuig naar Costa Rica hebben gezet. Acht landen hebben hun ambassadeur teruggeroepen uit Honduras. De VS zeiden dat ze de afzetting van Zelaya zien als een coup, maar dat ze het vooralsnog formeel niet als zodanig bestempelen. Die stap zou er namelijk voor zorgen dat Washington automatisch zijn hulp aan Honduras moet stopzetten. Het Hondurese Congres heeft Roberto Micheletti benoemd tot waarnemend president. Micheletti was gisteren vastbesloten om de druk om het gezag van Zelaya te herstellen, te trotseren. (AP, BBC)