Komkommersoep

De zomervakantie staat op uitbreken en ik heb nog geen idee waarheen die mij zal voeren. Engeland, Schotland en Ierland staan hoog op het verlanglijstje. Alleen al om er weer eens rond te snuffelen in zo’n goedgesorteerde Britse supermarkt als Tesco of Waitrose, zou ik het kanaal willen oversteken.

Het is raar maar waar. In eigen land probeer ik de supermarkt zoveel mogelijk te vermijden. In het buitenland is het opeens een attractie. Vorige maand was ik twee dagen in Frankrijk, en ja hoor, stond ik alweer een halve middag in de Auchan.

Een van de producten uit de Franse supermarkt die standaard in mijn karretje gaan, is de kant-en-klare gazpacho van het merk Alvalle. Ik weet het. Ik zet hiermee mijn reputatie als kookpurist op het spel. Maar heus, die gazpacho is lekker spul. Niet zo lekker als wanneer ik hem zelf maak van rijpe, sappige tomaten, komkommer, paprika, ui, een mooie olijfolie en sherryazijn (morgen geef ik je het recept). En toch, prima soepje voor tussendoor.

Nu zag ik in het koelvak van de groenteafdeling, naast mijn vertrouwde gazpacho, een pak soupe froide de concombre & menthe staan. Net zoals de gazpacho (Alvalle is een merk van fruitsappengigant Tropicana), sans additif, colorant ni conservateur. Die mocht ook mee naar huis.

De komkommersoep had een prachtige kleur groen. De munt was verfrissend, maar niet overheersend. Helaas bleek de consistentie nogal korrelig, als karnemelk die te lang buiten de koelkast gestaan heeft. Bij de eerste slok stoorde het nog niet, maar bij slok vier begon het tegen te staan. Dat kunnen we zelf echt lekkerder.

Gebruik voor onderstaande koude komkommersoep liefst een biologische komkommer; die hebben veel meer smaak dan reguliere komkommers.

Voor 2 personen:

1 komkommer

1 klein sjalotje

ongeveer 15 blaadjes verse munt

1 teentje knoflook

150 ml volle yoghurt

½ - 1 eetlepel citroensap

2 eetlepels extra vergine olijfolie

Schil de komkommer en snijd hem in stukken. Pel het sjalotje en snijd het fijn. Pureer komkommer, sjalot en muntblaadjes glad in een keukenmachine of blender of met een staafmixer. Pel de teen knoflook en snijd hem fijn. Stamp en wrijf de knoflook met een snuf grof zeezout in een vijzel tot een fijne puree. Voeg de knoflookpuree, samen met de yoghurt en olijfolie toe aan de komkommerpuree en mix. Verdun de soep als je hem te dik vindt met wat water. Proef en maak het mengsel op smaak met citroensap, zout en peper. Houd er rekening mee dat als de soep straks ijskoud is, de smaken wat vlakker zijn. Koel de soep een paar uur in de koelkast. Verdeel de soep over glazen of kommetjes en druppel er eventueel nog wat olijfolie over.

Janneke Vreugdenhil

Maak jij weleens koude soep? Post je recept op www.nrcnext.nl/koken . Op nrc.tv maakt Janneke pasta met mosselen.

    • Janneke Vreugdenhil