Knullige, maar vrolijke melancholie van Georgië

DVD Film * * * *

Pirosmani, Georgi Sjegalaja

€ 19,99

Schilder: „Een mens is in zijn leven maar zoveel wodka gegund. Moet je die langzaam opdrinken en de zaak rekken of in één keer opdrinken om het eind te versnellen?”

Barman: „Drink toch, Nikolo. Het leven is een kleurige rivier, je moet met de stroom mee.”

Schilder: „Ik ben anders. Ik zit klem in de strot van het leven. Of hij me wil uitspugen of doorslikken, dat weet hij nog niet.”

Sommige mensen praten echt zo. Pirosmani (1969) gaat over de naïeve Georgische schilder Niko Pirosmanashvili (1862- 1918). Zoals het een schildersfilm betaamt, oogt de wereld als zijn schilderijen: veel clair-obscur; runderen, wijnzakken en accordeons; plechtige mannen rond eettafels. Pirosmani, pas na zijn dood bekend, is heilige idioot, volkskunstenaar en gedoemd romanticus ineen, Tbilisi met zijn kasseien en schemerkelders oogt extra doorleefd op het vale Sovjetcelluloid. Script en acteren zijn innemend als Pirosmani’s werk: knullig met onverwachte diepte. Wie de vrolijke melancholie van Georgië lief heeft, moet deze film hebben gezien.

Coen van Zwol

    • Coen van Zwol