Kabinet doet beroep op institutionele beleggers

Amsterdam. Het kabinet wil dat institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars bijdragen aan het herstel van de economie. Zij zouden meer moeten investeren in diverse bedrijven, waaronder financiële instellingen. Dat heeft het ministerie van Financiën gisteren bevestigd. Vandaag komen op het ministerie onder meer bestuurders van pensioenfondsen APG en PGGM en vertegenwoordigers van de banken, de verzekeraars, de ondernemingspensioenfondsen en een aantal Nederlandse investeringsmaatschappijen bijeen om over de stand van de economie te praten met topambtenaren van de ministeries van Financiën en Economische Zaken. De bijeenkomst sluit aan bij eerdere uitspraken van onder meer minister Bos (Financiën, PvdA). Hij pleitte daarbij voor een rol van pensioenfondsen als stabiele aandeelhouders in financiële bedrijven, bijvoorbeeld in staatsbank ABN Amro. Afgelopen vrijdag pompte Bos 2,5 miljard euro in die bank en kondigde aan later dit jaar nog twee injecties te zullen doen. Daarbij zouden de fondsen een rol kunnen spelen.