Iran wil relatie met buitenland

Iran heeft gisteren verzekerd de relatie met het buitenland in stand te willen houden, ondanks een reeks ernstige beschuldigingen aan het adres van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Teheran beschuldigde hen ervan achter het massaprotest tegen de herverkiezing van president Ahmadinejad te zitten. Toch zegt Iran niet van plan te zijn ambassades te sluiten. Gisteren gingen opnieuw enkele duizenden aanhangers van oppositieleider Mir Hossein Mousavi de straat op, officieel om een martelaar van de islamitische revolutie van 1979 te gedenken. Ze eisten hertelling van de verkiezingsuitslag van 12 juni. De Raad van Hoeders, het hoogste juridische orgaan in Iran, liet echter opnieuw weten dat er niets is misgegaan. Die mededeling werd gedaan na het hertellen van 10 procent van de stemmen, waarbij camera’s de telling registreerden. Het Iraanse persbureau Fars meldde dat het resultaat in één district zelfs iets beter uitpakte voor Ahmadinejad. Mousavi zei vooraf niets te zien in een gedeeltelijke hertelling. (AP, AFP, Reuters)