IEA: door crisis voorlopig geen tekort aan olie en gas

Een tekort aan olie en gas, waarvoor de afgelopen jaren herhaaldelijk is gewaarschuwd, blijft voorlopig uit. Dat stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) uit Parijs in haar gisteren verschenen rapport over de olie- en gasmarkt voor de komende vijf jaar. Volgens het agentschap wordt als gevolg van de economische crisis de groei van de vraag naar fossiele brandstoffen langdurig afgeremd.

Het IEA verwacht dat de vraag naar olie vanaf volgend jaar tussen de 0,4 en 1,4 procent per jaar zal stijgen, afhankelijk van de snelheid waarmee de wereldeconomie zich herstelt. Door de grote onzekerheid over dat herstel is het moeilijk nauwkeurige voorspellingen te doen voor de olie- en gasmarkt, zo benadrukte directeur Nobuo Tanaka van het IEA.

Volgens het agentschap zal de vraag naar olie in 2014 op zijn hoogst 89 miljoen vaten per dag bedragen. Dat is 3 miljoen vaten minder vergeleken met de prognose van eind vorig jaar. Nu ligt de vraag op ruim 85 miljoen vaten per dag.

Hoge olieprijzen, zoals vorig jaar zomer toen de prijs 147 dollar per vat was, zullen zich de komende jaren niet voordoen, stelt het IEA. De vraag naar olie is de afgelopen twee jaar fors gedaald, waardoor de reservecapaciteit steeg. Dat is het vermogen om in korte tijd extra olie op te pompen. Die toename vermindert de opwaartse druk op de prijzen.

Volgens het IEA zal de wereldwijde vraag naar gas dit jaar voor het eerst in vijftig jaar afnemen. Terwijl er dit jaar veel nieuwe gasprojecten in productie worden genomen, met name voor vloeibaar gas (liquefied natural gas, LNG).

Het IEA waarschuwt dat de zwakke vraag en de lage prijzen remmend kunnen werken op investeringen in het opsporen en ontginnen van nieuwe olie- en gasvelden. Dat kan op termijn weer leiden tot krapte op de markt.

Ook benadrukt het agentschap het belang van diversificatie voor de aanvoer van gas. Zeker voor Europa, gezien de herhaaldelijke conflicten tussen Oekraïne en Rusland over de betaling van geleverd gas. Doordat Oekraïne in grote financiële problemen verkeert, die voorlopig niet opgelost zullen zijn, verwacht het Parijse energieagentschap dat de aanvoer van gas uit Rusland via Oekraïne ook in de toekomst elk moment kan worden geblokkeerd.