Hoeveel brandstof verbruikt een racewagen?

Cor Vermaat uit Arnhem vraagt zich al jaren af hoeveel brandstof er wordt verbruikt bij autoracen. Toen hij eerder deze maand in nrc.next las dat twee prinsen van Oranje ook racen, werd hij nóg nieuwsgieriger.

De prinsen Bernhard en Pieter-Christiaan, zonen van prinses Margriet, rijden in de GT4-klasse, die geldt als de eredivisie van de Nederlandse autosport. Ze komen uit voor Racing Team Holland, dat het in deze klasse opneemt tegen zestien andere teams. De prinsen rijden in de Ford Mustang FR500 GT4.

Jonathan Middag, woordvoerder van Racing Team Holland, kan niet precies zeggen hoeveel brandstof de Mustangs van de prinsen verbruiken bij een gemiddelde race. „Dat hangt van veel factoren af, waaronder bijvoorbeeld de bandenspanning, Wel is het zo dat een raceauto natuurlijk nooit superzuinig is.”

Een ander GT4 team, dat met dezelfde Mustangs rijdt, verstrekt wel precieze gegevens. Maarten Buitenhuis, teammanager van het Tachyon-team, vertelt dat men in de racewereld praat over het aantal liters per minuut, niet over het aantal kilometers per liter. „Onze Mustang verbruikt bij een GT4-race grofweg één liter per minuut”, zegt Buitenhuis. Omgerekend is dat één liter op minder dan drie kilometer. „Ga er maar gerust van uit dat het verbruik van de GT4-auto’s van andere teams daar niet veel van afwijkt.” Ter vergelijking: een middenklasseauto rijdt tegenwoordig zo’n 15 kilometer op één liter.

In de GT4-klasse wordt gewoon euro 98-benzine getankt. Anders is dat in de Formule 1-klasse, waar speciale brandstof wordt gebruikt. Formule 1-wagens slurpen nog meer benzine.

Roger Wise, directeur van het Britse brandstofbedrijf Formula 1 Fuel, legt uit dat het verbruik erg verschilt per circuit. „Op een snel circuit, zoals dat van Spa, kun je veel meer vol gas geven dan op een langzaam circuit als Monaco. In Spa wordt dus meer brandstof verbruikt. Maar het gemiddelde verbruik van een Formule 1-wagen ligt op zo’n één liter op 1,6 kilometer.” Volgens Wise worden Formule 1-wagens wel steeds zuiniger, door brandstof die sneller ontbrandt en door boordcomputers die motoren steeds efficiënter maken.

Mark Beunderman

Zie de Ford Mustang FR500 GT4 van racing Team Holland in actie via: Youtube.com/user/racingteamholland

    • Mark Beunderman