Gouden Zoen-prijs houdt op te bestaan

De Gouden Zoen, de belangrijkste prijs voor Nederlandstalige jeugdboeken, verdwijnt. Dit heeft Marieke Verhoeven van de CPNB, de promotiestichting van het boekenvak, vanmorgen bevestigd.

De CPNB stopt met de prijs omdat de stichting te weinig steun ervaart van het boekenvak en de overheid voor de poging de jeugd van twaalf tot en met vijftien jaar meer te laten lezen. „Het is doodzonde”, vindt Verhoeven, „maar niemand wil een reddingsboei uitwerpen voor de Gouden Zoen.”

De Gouden Zoen en de Zilveren Zoenen werden voor het eerst uitgereikt in 1998 als afsplitsing van de Gouden Griffel, de prijs voor het beste kinderboek. De jeugdboekenprijs maakte deel uit van een campagne om leerlingen in het voortgezet onderwijs meer te laten lezen. „Deze leeftijdsgroep behoeft extra zorg bij de leesbevordering”, zegt Verhoeven.

De campagne is onvoldoende van de grond gekomen. „De boekhandel worstelt met het genre. Je kunt de jeugdboeken niet op de kinderboekafdeling zetten, want de doelgroep zoekt daar niet. Bij de boeken voor volwassen raken de jeugdboeken ondergesneeuwd”, zegt Verhoeven. Aparte kasten voor young adult zoals in de Verenigde Staten? „Dat kan”, zegt Verhoeven, „maar zet je in die kast ook een geschikte thriller van Stephen King?”

De CPNB komt dit jaar met een nieuw plan om het lezen van jeugdboeken te bevorderen. Verhoeven: „De steun van de overheid is daarbij onontbeerlijk.”

    • Karel Berkhout