Eiwit zorgt voor diabetes bij obesen

rotterdam. Veel te dikke mensen hebben een grote kans diabetes te krijgen. Dat komt doordat een signaalmolecuul dat bij energietekort in de spieren suiker vrijmaakt uit de lever, dat ook doet bij mensen die energie genoeg hebben, maar die te dik zijn. Het is een ontdekking van onderzoekers van het Salk Institute in La Jolla Californië. Ze publiceerden er online over in Nature. Bij dikke mensen slaat het celorgaan dat eiwitten synthetiseert op hol. In dit endoplasmatisch reticulum stapelen zich dan ongevouwen en foutgevouwen eiwitten op. Dat proces blijkt nu hetzelfde signaaleiwit te activeren dat bij een normale stofwisseling de suikerbehoefte op peil houdt. Gevolg is dat er veel te veel suiker uit de opslag in de lever in het bloed komt. De spieren willen dat helemaal niet hebben.