Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

een grote bruine envelop

Dit zijn de twee mensen die mij de mobiele telefoon hebben gestuurd: Hillian en Paul. Ik was vooral benieuwd waarom Hillian het nummer van Els, haar moeder, erin heeft laten staan. Dat komt, zegt ze, doordat Els zo’n opvallend leven heeft geleid.

Vooral het feit dat ze als jonge vrouw besloot om als ontwikkelingswerker naar Afrika te gaan, heeft diepe indruk op haar gemaakt. Wanneer we het over die hulp hebben, vertelt Hillian dat haar moeder wel erg teleurgesteld is over het geringe effect van al haar goede bedoelingen. Want hulp aan Afrika bleek vooral een politiek en economisch spel te zijn. Zo werd er vaak apparatuur gestuurd waarvan iedereen wist dat er helemaal geen reserveonderdelen in het land te krijgen waren. Volkomen nutteloos dus. ‘Goed bedoeld’, dat vind ik een mooi thema voor de radio-uitzending van Een grote bruine envelop. Want hoe vaak gebeurt het niet dat je je vol goede bedoelingen ergens voor inzet en dat je vervolgens de deksel op de neus krijgt?

Dat kan over hele kleine dingen gaan (die aardige lifter die er met je auto vandoor gaat) of grote dingen (ook jouw vrijheidsstrijder bleek een meedogenloze dictator). In de komende week wil ik dergelijke verhalen verzamelen.

Heb je zelf een voorbeeld, bel dan naar 084-8371282, of mail het naar:

grotebruineenvelop@vpro.nl