Dikke LOL en niet drie bier maar 1989

Sommige mensen, zeker als ze zelf bij televisie werken, nemen televisie heel serieus.

Maar of dat verstandig is, vraag ik me af. Gisteravond kon ik pas na tienen genieten van het zomeraanbod van vooral de publieke omroep. Op Nederland 1 was tv-coryfee Ivo Niehe met zijn TV show. „Ivo Niehe in gesprek met mensen die je zelden op tv ziet”, luidde de aankondiging. En met wie sprak Ivo Niehe? Met tv-presentator Rik Felderhof, die als-ie niet op tv is is, wel zorgt dat de kassa rinkelt met een blad over zijn tv-ervaringen. LOL noemen internetgebruikers dat als ze e-mailen of sms’en: Laughing Out Loud, en meestal zetten ze er een breed lachend icoontje van een Smiley bij. Kijken of dat in de krant ook lukt: dikke LOL

Goed. Over naar Nederland 2. Daar was Café De Liefde gaande, een programma van desperado poldercowboy en VPRO-topper Bram van Splunteren. Een blik in de wereld van geheime en verborgen liefde in Nederland, werd ons beloofd. Volgde een serie korte portretjes. Te beginnen met een jonge heavymetalliefhebber, zijn naam ben ik vergeten, maar laten we hem Ernie noemen. Hij woonde nog bij zijn moeder en viel op oude mannen. Via de website Silver Daddies was hij aan Bert gekomen, 60 jaar ouder dan de jongeman. Bert: „Nou, houden van, dat vind ik een moeilijk begrip... ik geef veel om hem.” Nog even de sloffen van beide gelieven in beeld en over naar neuzelende Nederlands-Marokkaanse jochies die veroordelend spraken over dito meisjes die via datingsites foto’s van zichzelf toonden. Terwijl de jongens zelf zogenaamd al flink aan het rondneuken waren. Goed, snel naar Nederland 3. Dat is toch een zegen van het Nederlandse publieke-omroepsysteem, dat de overheid er zo veel geld in pompt dat ze drie kanalen in de lucht kunnen houden. Daar was gelukkig een goede Britse spionageserie te zien, Spooks, over de binnenlandse geheime dienst MI5, deze keer over corrupte wapenhandel.

Dat heb ik uitgekeken, hoewel ik wel af en toe overwogen heb of ik toch niet het internet op zou gaan. Internet wordt altijd als ‘gevaar’ voor ‘de krant’ gezien, maar internet is een veel groter gevaar voor televisie. Want op internet is veel meer te beleven dan op tv: informatie en vermaak, al of niet bewegend, je eigen elektronische post, en steeds meer ook dat wat kranten te bieden hebben. Want ik heb gisteren met meer plezier de prachtige bewegende, interactieve internetproductie over het Het jaar van de omwentelingen 1989, zoals de val van de Muur, op onze website zitten bekijken dan dat ik tv heb gekeken. Waarom zou je je laten ringeloren door ingezakte zomer-tv? Kijk nrc.nl/1989.

    • Paul Steenhuis