De dvd laat je verlangen naar het échte live concert

DVD muziek Stevie Wonder: Live at Last

€ 24,99 * * * *

Vijftien jaar duurde het, voor Stevie Wonder in 2007 weer op tournee ging, nadat zijn moeder hem op haar sterfbed een jaar eerder de belofte had afgedwongen dat hij weer moest gaan toeren. Eerst toerde hij door Amerika, vorig jaar deed hij Europa aan, waaronder ook Nederland.

Naar die concertreeks hadden velen jaren uitgekeken; met gevoel voor ironie heet de dvd dan ook Live at last. Het is de registratie van een concert in de Londense O2. In Groot-Brittannië is Wonder goed op dreef. Met weergaloos, ogenschijnlijk gemak bespeelt hij piano, mondharmonica en talk box. De band speelt funky en strak. Gelukkig brengt hij vooral successen uit de jaren zestig en zeventig als ‘Master Blaster’, ‘Sir Duke’ en ‘Living in the City’, want eerlijk is eerlijk, in de afgelopen twintig jaar heeft de man amper een behoorlijk album voortgebracht.

Live at last is een behoudende concertregistratie, met de gebruikelijke close-ups van artiest, bandleden en enthousiast klappende fans. Af en toe scheert de camera over de hoofden van het publiek. De dvd brengt alleen het concert – geen interviews, kijkjes achter de schermen of gegiechel in de kleedkamer. Slechts een verzorgd boekje met zeven foto’s vergezelt de dvd. Dat maakt het geheel een beetje schamel.

Bovendien, van concertregistraties moet je houden – ik vind er niets aan. Je voelt je immers altijd bekocht. Is het concert goed, dan voelt het als een gemiste kans; daar had je bij moeten zijn. Is het slecht, dan verdoe je sowieso je tijd, ook voor de televisie.

In dat opzicht is Wonders Live at last een goede registratie. Het doet je verlangen naar the real thing, een echt concert waar je kunt dansen en zingen, tussen de kuipstoeltjes in.

Yaël Vinckx

    • Yaël Vinckx