Behandeling voor vruchtbaarheid in België is populair

AMSTERDAM. Jaarlijks gaan ten minste zeshonderd Nederlandse stellen naar België voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Dat blijkt uit cijfers die bio-ethici Guido Pennings van de Universiteit Gent en Françoise Shenfield van het University College Hospital in Londen gisteren presenteerden. Pennings en Shenfield deden internationaal onderzoek naar vruchtbaarheidsbehandelingen - naar eigen zeggen het eerste in zijn soort. Naar schatting drieduizend tot 3.500 Nederlanders gaan jaarlijks naar België, Denemarken, Spanje, Tsjechië, Slovenië of Zwitserland voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Zij zijn na Italianen en Duitsers, de twee na grootste groep die zich over de grens laat behandelen. België is verreweg de belangrijkste bestemming voor behandeling. Vrouwen boven de veertig mogen in Nederland geen IVF-behandeling ondergaan, in België wel. Ook zijn Nederlandse verzekeraars vaak bereid om behandelingen in het buitenland te vergoeden.