Airbus stort neer in Indische Oceaan

Een passagiersvliegtuig van de Jemenitische maatschappij Yemenia Airway met 153 inzittenden is vannacht neergestort in de Indische Oceaan. De Airbus A310-300, onderweg van Parijs via Marseille, Jemen en Djibouti, stortte neer kort voor landing op de Comoren. Aan boord waren vooral inwoners van de Comoren, een voormalige Franse kolonie, alsmede 66 Fransen. Vanmiddag kort na het middaguur, bij het sluiten van deze krant, hadden reddingswerkers één overlevende ontdekt, aldus de Comorese autoriteiten. Het gaat om een klein kind van nog onbekende nationaliteit. Daarnaast zouden zeker drie lichamen zijn geborgen.

Vlucht 626 verdween van de radar om negen voor twee ‘s nachts (negen minuten voor middernacht Nederlandse tijd), aldus de Jemenitische luchtvaartautoriteiten. Volgens de vluchtleiding waren de weersomstandigheden „slecht”, met rukwinden tot 61 kilometer per uur.

Frankrijk heeft een onderzoek aangekondigd naar de crash. Minister van Transport Dominique Bussereau verklaarde vanochtend dat het neergestorte toestel „gebreken” vertoonde tijdens een inspectie in Frankrijk in 2007. Frankrijk onderwerpt toestellen van Yemenia Airway sindsdien aan verscherpte controles.

Eurocommissaris voor Transport Antonio Tajani pleitte vandaag voor een wereldwijde zwarte lijst van gebrekige maatschappijen. Brussel hanteert zo’n lijst maar die geldt alleen binnen de EU.

Het is voor de tweede keer in een maand dat een Airbus neerstort. Op 31 mei kwamen 228 mensen om toen een Airbus A330-200 van Air France neerstortte tijdens een vlucht van Brazilië naar Frankrijk. (AFP, Reuters, AP)