Weekeindje thuis in de achtertuin

(Foto Laszlo Balogh/Reuters) Weekeindje thuis in de achtertuin Nagymaros. Het Hongaarse stel Peter Cziraki en Judith Toth peddelt door hun tuin in Nagymaros, 56 kilometer ten noorden van Boedapest. Het water is afkomstig uit de Donau, die buiten zijn oevers trad na de heftigste regenval in Hongarije in vijftig jaar. Verschillende rivieren in Midden-Europa konden de zware regen en het smeltwater afkomstig uit de bergen niet verwerken. In Tsjechië zijn dertien mensen om het leven gekomen door het noodweer. In Duitsland raakten dertien mensen gewond toen zij werden getroffen door blikseminslag tijdens een Romeins feest in Xanten. In Oostenrijk zijn zeker vijftig wegen blank komen te staan en werden duizenden militairen ingezet om de schade te beperken. Ook Nederland kreeg gisteren te maken met fikse buien. Vooral in Sittard, Venlo, Nijmegen en Arnhem viel zoveel neerslag dat straten blank kwamen te staan. Het ziekenhuis VieCurie in Venlo heeft enkele uren een opnamestop moeten inlassen. Door de regen raakte het riool overbelast en kwam het water in delen van het ziekenhuis naar boven. Op de website weer.nl van Meteoconsult wordt uitgelegd dat het noodweer veroorzaakt is door een lagedrukgebied boven de Balkan. In het weekeinde verschoof dit gebied naar de Oostenrijkse Alpen, met een kleine uitloper die precies boven Nederland kwam te liggen in een diagonale lijn van Noord-Limburg tot Den Helder. Foto Laszlo Balogh/Reuters Hungarian couple Peter Cziraki and Judit Toth paddle toward their house in floodwaters from the Danube river in Nagymaros, 56 km (35 miles) north of Budapest, June 28,2009. The Danube is expected to peak at 704 centimetres in Budapest on Sunday after some of the heaviest rainfalls in 50 years. REUTERS/Laszlo Balogh (HUNGARY ENVIRONMENT) REUTERS

Het Hongaarse stel Peter Cziraki en Judith Toth peddelt door hun tuin in Nagymaros, 56 kilometer ten noorden van Boedapest.

Het water is afkomstig uit de Donau, die buiten zijn oevers trad na de heftigste regenval in Hongarije in vijftig jaar. Verschillende rivieren in Midden-Europa konden de zware regen en het smeltwater afkomstig uit de bergen niet verwerken. In Tsjechië zijn dertien mensen om het leven gekomen door het noodweer. In Duitsland raakten dertien mensen gewond toen zij werden getroffen door blikseminslag tijdens een Romeins feest in Xanten. In Oostenrijk zijn zeker vijftig wegen blank komen te staan en werden duizenden militairen ingezet om de schade te beperken.

Ook Nederland kreeg gisteren te maken met fikse buien. Vooral in Sittard, Venlo, Nijmegen en Arnhem viel zoveel neerslag dat straten blank kwamen te staan. Het ziekenhuis VieCurie in Venlo heeft enkele uren een opnamestop moeten inlassen. Door de regen raakte het riool overbelast en kwam het water in delen van het ziekenhuis naar boven.

Op de website weer.nl van Meteoconsult wordt uitgelegd dat het noodweer veroorzaakt is door een lagedrukgebied boven de Balkan. In het weekeinde verschoof dit gebied naar de Oostenrijkse Alpen, met een kleine uitloper die precies boven Nederland kwam te liggen in een diagonale lijn van Noord-Limburg tot Den Helder.