Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Een rechter in New York beslist vandaag of de van oplichting verdachte Bernard Madoff de rest van zijn leven in de gevangenis moet slijten. De 71-jarige Madoff heeft schuld bekend aan elf aanklachten van onder meer fraude en oplichting. Een reportage met ook aandacht voor Nederlandse slachtoffers. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Nu de populariteit van Geert Wilders blijft groeien, wil meer dan eenderde van de Turkse en Marokkaanse moslims (36 procent) ons land verlaten. Meer dan de helft van de moslims (51 procent) denkt er steeds vaker over na om dit te doen. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Netwerk. Ned.2, 20.25-20.55u.

Panorama: Will the Scotts ever be happy? In 1998, na de verkiezingsoverwinning van Labour, kregen de Schotten na een referendum hun parlement terug, dat in 1707 was afgeschaft. Maar de Schotse nationalisten willen nu een referendum over volledige onafhankelijkheid. Blijft het Verenigd Koninkrijk een eenheid als de Schotten onafhankelijk zouden worden, en zou de rest van het rijk hen missen? Gesprekken met onder anderen Alex Salmond, Gordon Brown, David Cameron en Tony Blair, de man die alles in gang zette toen hij de Schotten hun parlement teruggaf. BBC1, 21.30-22.00u.

Nova/Den Haag Vandaag. Verslag van het debat in de Kamer over het eventuele meevaren van mariniers op koopvaardijschepen in de Golf van Aden tegen de piraterij en de eerste aflevering, De transportsector, van een serie over de gevolgen van de economische crisis. Ned.2, 22.15-22.55u.

informatief

Ingang Oost. Programmaserie over de afdelingen spoedeisende hulp van diverse ziekenhuizen. Aflevering Breda. Jah-Raily, bijna twee, heeft hete bakolie over zich heen gekregen en Sander is onder een kantelende koelkast terechtgekomen. Ned. 1, 19.25-20.00u.

Goudzoekers: Is er nog wel iets te verdienen met muziek? Een zoektocht naar de spelregels van de economie toont tegelijkertijd hoe mensen omgaan met geld en hoe geld omgaat met mensen. Ned.2, 19.55-20.25u.

Legenden: Rex Gildo. De Duitse schlagerzanger Rex Gildo (1936-1999) speelde in 30 films en verkocht gedurende zijn 40-jarige carrière meer dan 25 millioen platen. De film van Ulrike Bremer vertelt de geschiedenis van een muzikaal succesvolle, maar eenzame man, die zich met zijn artiestennaam opwerkte tot een kunstfiguur, waarachter zijn identiteit steeds verder verdween. Als Rex Gildo had de zanger het succes waarvan hij als Ludwig Franz Hitreiter altijd had gedroomd. Tien jaar na zijn dood willen fans nog van geen verborgen homoseksualiteit, alcoholproblemen en pruiken weten, zijn collega’s, onder wie Conny Froboess en en Costa Cordalis, zijn eerlijker en openhartiger in hun herinneringen aan de zanger die zo tragisch aan het eind van zijn leven kwam. ARD, 21.00-21.45u

Belga sport: Jean-Pierre Koopman, geen dag zonder. Documentaireserie. In de Belgische bokswereld is 20 februari 1976 een mijlpaal. Jean-Pierre Coopman vecht tegen Muhammad Ali om de wereldtitel bij de zwaargewichten. Coopman verliest kansloos, de kamp duurt amper vijf ronden. Meer dan 30 jaar later denkt Coopman nog iedere dag aan Ali, de man die de rest van zijn leven bepaalde. Canvas, 22.10-23.05u.

praatprogramma

Villa Vanthilt. Zomerpraatprogramma. Model Wendy Van Wanten vertelt over haar plannen in 2010. De Belgische violist Lorenzo Gatto vertelt over zijn carrièreverloop na zijn tweede plaats op de Koningin Elisabethwedstrijd. Kunstenaar Wim Delvoye over de Biënnale van Venetië. Muziek van Triggerfinger, een van de acts op het komende muziekfestival Rock Werchter. Eén, 21.50-22.40u.

amusement

The supersizers eat... the fifties. Culinair-historische serie. Deze keer gaan Sue Perkins en Giles Coren terug naar de rantsoenering in de jaren vijftig.Kookboekenauteur Mary Berry maakt een maaltijd met rantsoenen zalm in blik en paardenvlees. Verder o.m. de maaltijden die werden geserveerd in de vakantiekampen. BBC2, 22.00-23.00u.

sport

Tennis: Wimbledon. Achtergrondnieuws en wedstrijdreportages. Dagelijks BBC 2 vanaf 13.00u, BBC 1 vanaf 14.45u. Vanaf 21.00u. een uur lang de hoogtepunten van de dag op BBC2.