Verdediging Aung San Suu Kyi mag getuigen niet oproepen

Het hoogste gerechtshof in Birma heeft vandaag een verzoek afgewezen van de advocaten van Aung San Suu Kyi om twee getuigen alsnog toe te laten bij haar proces. Het hield hiermee de beslissing van een lagere rechtbank in stand. De oppositieleidster mag nu slechts twee getuigen laten optreden ter verdediging.

Aung San Suu Kyi staat terecht voor schending van de regels van haar huisarrest. Begin mei is een Amerikaanse man haar huis binnengedrongen, terwijl Suu Kyi geen bezoek mocht ontvangen. Zij heeft dertien van de afgelopen negentien jaar onder huisarrest doorgebracht, nadat haar partij NLD in 1990 ruimschoots de verkiezingen had gewonnen. De junta heeft die uitslag nooit erkend en organiseert volgend jaar voor het eerst weer verkiezingen. De NLD en andere critici verdenken het militaire regime ervan een manier te zoeken om te voorkomen dat Suu Kyi op vrije voeten is ten tijde van die verkiezingen. Zij kan tot vijf jaar cel veroordeeld worden.

Het districtshof van Rangoon, dat Suu Kyi’s proces behandelt, had de verdediging aanvankelijk één getuige toegestaan. In beroep kwam er toestemming voor een tweede. De twee afgewezen getuigen zijn Win Tin en Tin Oo, beiden prominente leden van Suu Kyi’s partij. Volgens Suu Kyi’s advocaat hadden de aanklagers als bezwaar tegen Win Tin ingebracht dat hij kritisch staat tegenover het regime en interviews heeft gegeven aan buitenlandse media. Tin Oo zou niet mogen getuigen, omdat hij zelf onder huisarrest staat.

De rechter oordeelde vandaag dat de getuigenissen van de twee partijleden bedoeld waren om „het proces te verstoren en te vertragen” en daarom geen doorgang mochten vinden. De aanklagers hebben veertien getuigen opgeroepen.

Het proces wordt vrijdag hervat. (AP)