UBS klimt eindelijk uit het dal

Een kleine kapitaalinjectie voor de Zwitserse bank UBS is een grote sprong voorwaarts voor het vertrouwen.

De aandelenuitgifte ter waarde van 3,8 miljard Zwitserse frank (2,5 miljard euro) op 25 juni was opmerkelijk door de afwezigheid van iedere vorm van dramatiek. Het ging om gewone aandelen, niet om een of andere rare cocktail van aan aandelen gekoppelde waardepapieren. De aandelen werden geplaatst tegen een korting van slechts 7 procent ten opzichte van de marktprijs. En de Zwitserse belastingbetalers hielden zich opzichtig afzijdig. De stukken werden opgekocht door een handjevol bestaande institutionele aandeelhouders van UBS.

De uitgifte, die volgt op een succesvolle aandelenplaatsing door de Britse bank Barclays, toont aan dat de institutionele honger naar bankaandelen aan het normaliseren is. Dat is goed nieuws voor de Zwitserse regering, die UBS vorig jaar van nieuw kapitaal heeft voorzien. Een spoedige aftocht van Bern lijkt nu realistisch.

De emissie is geslaagd, ondanks het feit dat UBS niet profiteerde van de minihausse in de zakenbanksector dit jaar. Terwijl branchegenoten geweldige handelsomzetten meldden, moest UBS mensen ontslaan en waarschuwen voor langdurig tegenvallende inkomsten. Dat was niet alleen maar toneelspel van de nieuwe UBS-topman Oswald Grübel. Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietwaardigheid van UBS eerder deze maand herzien omdat de interne kapitaalschepping zwak zou zijn. UBS zegt in het tweede kwartaal verlies te zullen lijden.

Maar de fundamenten van een herstel van UBS worden langzaam zichtbaar. Het kwartaalverlies is grotendeels het gevolg van voorzieningen ten aanzien van de eigen schulden van de bank, na een vernauwing van de credit spreads. Het komt er op neer dat de winst lager uitvalt omdat beleggers denken dat UBS feitelijk kredietwaardiger is. De operationele activiteiten van de bank waren dit kwartaal waarschijnlijk winstgevend. De stortvloed aan afschrijvingen lijkt voorbij te zijn.

De markt lijkt zich ervan bewust dat herstel te verwachten valt. De aandelen van UBS worden op 14 Zwitserse frank per stuk tegen een aanzienlijke premie ten opzichte van de laatst gemelde boekwaarde verhandeld.

Niettemin lijkt een rally onwaarschijnlijk. UBS moet aantonen zijn vermogensbeheeractiviteiten te hebben gestabiliseerd en zijn ruzie met de Amerikaanse autoriteiten over hulp bij belastingontduiking naar tevredenheid te hebben bijgelegd.

En als zich toch een rally voordoet, kan die snel teniet worden gedaan door een eventuele nieuwe crisis in het bredere financiële systeem – zelfs als de tegenpartijen van UBS daardoor harder worden geraakt dan de bank zelf.

Christopher Hughes

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Christopher Hughes