Steniging in Somalië

Radicaal-islamitische opstandelingen in Somalië hebben gisteren een man gestenigd op beschuldiging van het verkrachten en vermoorden van een vrouw. De openbare terechtstelling vond plaats in Wanlaweyn, een stad ongeveer negentig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Mogadishu.

Volgens de groepering Al-Shabaab verkrachtte en vermoordde de veroordeelde in mei van dit jaar een 18-jarige vrouw. Al-Shabaab, dat ijvert voor een streng-islamitisch bewind in Somalië, vecht tegen soldaten van de in januari gevormde, relatief gematigde regering. In een poging de extremisten de wind uit de zeilen te nemen, heeft de regering zelf een mildere vorm van islamitische wetgeving afgekondigd, maar ze ontbeert de macht om dit besluit te effectueren.

Een rechtbank van Al-Shabaab in de havenstad Kismayo liet vorige week bij vier mannen een hand en voet afsnijden wegens diefstal. In 2006 heerste in Somalië al eens de fundamentalistische Unie van Islamitische Rechtbanken. Het harde optreden van de Unie wekte weerstand onder veel Somaliërs, die van oudsher een gematigde vorm van islam aanhangen. (BBC)