Steffen zwemt opnieuw record in snel pak

De Duitse zwemster Britta Steffen heeft de discussie over de supersnelle zwempakken opnieuw van brandstof voorzien met een nieuw wereldrecord op de 100 meter vrije slag. De tweevoudig olympisch kampioen van Peking was in Berlijn met 52,56 bijna drietiende van een seconde sneller dan het wereldrecord dat ze donderdag al op dat nummer had gezwommen (52,86).

Op de 400 vrij deed de Italiaanse Federica Pellegrini van zich spreken met een wereldrecord in Pescara. Zij zwom in het vorige week goedgekeurde zwempak van de Italiaanse fabrikant Jaked een tijd van 4,00,41. Daarmee was ze een kwartseconde sneller dan het oude wereldrecord van de Britse Joanne Jackson.

Steffen zwom haar record in een nieuw Adidas Hydrofoil-zwempak. De Nederlandse ploeg heeft dat pak nog niet tot zijn beschikking en zal voor de wereldkampioenschappen (langebaan) in Rome, volgende maand, nog alle mogelijke moeite moeten doen het te krijgen.

De Duitse topsprintster is in Rome de grote favoriet op de 50 en 100 meter vrij, en daarmee één van de grootste concurrenten van Marleen Veldhuis. De Nederlandse zwemster is sinds enkele maanden in bezit van het wereldrecord op de 50 vrij.

In de zwemwereld bestaat felle kritiek op de beslissing van wereldzwemfederatie FINA om pakken toe te laten die het drijfvermogen vergroten en de prestaties bevorderen. Naar verwachting worden de pakken na 1 januari 2010 helemaal verboden en moeten de zwemmers terugkeren naar doorlaatbare zwemkleding van textiel.

Ondertussen dringt zich steeds meer de vraag zich op of de wereldrecords die nu overal ter wereld worden gezwommen, nog wel haalbaar zijn in traditionele zwemkleding. Volgens sommige betrokkenen kan het voor sommige records jaren duren voordat zij weer worden gebroken.