Rode Kruis: Gaza uitgeput door blokkade

De twee jaar oude Israëlische blokkade van de Gazastrook heeft de krachten uitgeput van de 1,5 miljoen Palestijnen in de Gazastrook. Dat constateert het Internationale Rode Kruis (ICRC) in een vandaag in Genève gepubliceerd rapport.

Alleen eerste levensbehoeften worden door de Israëlische autoriteiten nog tot het gebied toegelaten sinds de moslimfundamentalistische organisatie Hamas daar de macht greep. Hamas is wat Israël betreft een terroristische organisatie.

In het gebied zijn de armsten gedwongen hun bezittingen te verkopen om voedsel te kopen, aldus het rapport van het ICRC. Veel zieken krijgen niet de behandeling waaraan ze behoefte hebben, omdat de ziekenhuizen niet beschikken over de benodigde apparatuur en er een groot tekort is aan medicijnen. Het drinkwater- en rioleringssysteem staat op instorten, wat het risico in zich bergt van een grote gezondheidscrisis, betoogt het ICRC.

Daarnaast is nog nauwelijks een begin gemaakt met het herstel van de schade door het Israëlische offensief van begin dit jaar omdat Israël geen bouwmateriaal toelaat. „Buurten in de Gazastrook die bijzonder zwaar zijn getroffen door de Israëlische aanvallen zullen eruit blijven zien als het epicentrum van een zware aardbeving tenzij grote hoeveelheden cement, staal en andere bouwmaterialen voor wederopbouw in het gebied worden toegelaten.”

Bij het drie weken durende offensief, dat ten doel had een einde te maken aan de raketbeschietingen op Israël vanuit de Gazastrook, werden circa 1.400 mensen gedood, onder wie honderden burgers, tien Israëlische militairen en drie Israelische burgers. Er werd voor honderden miljoenen dollars schade aangericht aan infrastructuur en openbare en particuliere gebouwen.

Het ICRC wijst erop dat de economie is ingestort als gevolg van de blokkade. Daardoor is de armoede „dramatisch gestegen”. Meer dan 70 procent van de inwoners leeft in armoede, dat wil zeggen met een inkomen van minder dan 250 dollar per maand voor een gezin. Dit zal volgens het ICRC een negatief effect hebben op de gezondheid en het welzijn van de bevolking op de lange termijn. (Reuters, AFP)

Rapport over Gaza op ICRC.org