Rabo houdt adem in

Harold Knebel, directeur van de Rabobank Wielerploegen, laat zich te veel leiden door opportunisme. Dit zegt Adri van Houwelingen, de meest ervaren ploegleider van Rabo, een week voor de start van de Ronde van Frankrijk in het AD. Nooit viel de bescheiden ex-renner op een onvertogen woord te betrappen. Althans naar buiten toe, want intern kon hij iedereen juist als geen ander de waarheid zeggen. Op basis van argumenten en resultaat. Drie keer won Rabo een grote ronde, drie keer was Van Houwelingen ploegleider. Het leverde hem veel respect op binnen de ploeg, van personeel tot toprenners. Als iemand met een dergelijke status de directeur aanvalt, komt dat aan. Zeker bij Rabo, waar elk kritisch woord op een goudschaaltje wordt gewogen. Met een boetereglement in de hand.

Vlak voor de Tour lijkt de rijkste ploeg van het peloton in topvorm. Mensjov won de Giro, een deel van de Tourploeg aangevoerd door de jonge Robert Gesink schitterde in de Dauphiné Libéré. Van Houwelingen, die niet mee gaat naar de Tour, waarschuwt. In het voorjaar was de ploeg ook te vroeg in vorm. Ex-bankier Knebel, niet afkomstig uit de wielersport, geeft de voorkeur aan snelle publiciteit boven solide resultaat. Roepen over aanvallend wielrennen is makkelijker dan de juiste keuzes maken.

Van Houwelingen houdt zijn kritiek op de baas inhoudelijk. Hij weet zich gesteund door vakmensen en toprenners in de ploeg. Eigenlijk is Knebel, die na de affaire-Rasmussen in de Tour van 2007 door de hoofdsponsor werd aangesteld als opvolger van Theo de Rooij, nooit volledig geaccepteerd. Uit angst voor financiële consequenties durft niemand kritiek te uiten. De nieuwe directeur brak genadeloos met boegbeeld Boogerd en de jonge Thomas Dekker. Binnen de ploeg houdt men nu de adem in om te zien hoe Knebel zal reageren op de kritische woorden van Van Houwelingen. „Kijken of de andere ploegleiders solidair zijn als Adri de wacht wordt aangezegd”, luidt het aan de vooravond van de Tour de France.

Maarten Scholten

    • Maarten Scholten