PvdA-partijvoorzitter Ploumen haalt uit naar Bos op partijraad

Arnhem. Partijvoorzitter Lilianne Ploumen heeft zaterdag hard uitgehaald naar de eigen PvdA-bestuurders tijdens de partijraad in Arnhem. Ze uitte haar ergernis over ”de politieke ambtsdragers en prominenten van onze partij die zich schuldig maken aan wat we in de volksmond simpelweg graaien noemen”. Aanleiding was de ophef vorige week over declaraties van landelijke en lokale politici. Zo declareerde Bos een zonnebril van 113 euro die hij was kwijtgeraakt tijdens een ambtsreis naar Brussel bij het Ministerie van Financiën. ”Zelfverrijking en onverantwoorde omgang met publieke middelen stroken niet met de uitgangspunten van de sociaal-democratie”, aldus Ploumen. Ook verweet de partijvoorzitter Bos dat hij na de PvdA-nederlaag bij de Europese Verkiezingen in de Volkskrant kritiek uitte op lijsttrekker Thijs Berman. Bos zei dat de verkiezingsuitslag er bij hem diep had ingehakt. Hij zei ”oprecht spijt” te hebben, van ”Volkskrant-interview tot gedeclareerde zonnebril”. In de context van de nederlaag sprak Bos van de ontstane bestuurdersmentaliteit in de partij, die ”je kunt beperken in het articuleren van je idealen, in de formulering van het grotere verhaal waarmee je mensen mobiliseert.”