Michael Jackson belichaamde in China de opendeurpolitiek

De dood van Michael Jackson haalde de voorpagina’s van de meeste Chinese kranten en na zijn dood was er in de platenwinkels grote vraag naar de albums ‘Thriller’ en ‘Bad’. Toch werden er geen nachtwakes gehouden en slechts enkele tientallen fans waren naar het Madame Tussaudmuseum in Shanghai gekomen om bij het wassen beeld van

Een bezoeker bij een wassen beeld van Michael Jackson in Hongkong. (foto Reuters)

Een bezoeker bij een wassen beeld van Michael Jackson in Hongkong. (foto Reuters)Een bezoeker bij een wassen beeld van Michael Jackson in Hongkong. (foto Reuters)

De dood van Michael Jackson haalde de voorpagina’s van de meeste Chinese kranten en na zijn dood was er in de platenwinkels grote vraag naar de albums ‘Thriller’ en ‘Bad’.

Toch werden er geen nachtwakes gehouden en slechts enkele tientallen fans waren naar het Madame Tussaudmuseum in Shanghai gekomen om bij het wassen beeld van Jackson het condoleance register te tekenen.

“Jackson is populair, zeker bij de stadsjeugd, maar zijn verhaal is bekender dan zijn muziek,” zegt Li Yin, een 17-jarige studente aan de Volksuniversiteit in Peking.

“De meeste Chinezen weten dat hij een nogal vreemd figuur was die geen vrede had met zijn uiterlijk en net als veel sterren niet kon omgaan met zijn status. Maar niet iedereen kent al zijn muziek.”

Zhou Tiantian, een andere student, denkt dat veel Chinezen teleurgesteld zijn in het feit dat Michael Jackson nooit heeft opgetreden in China.

Zhou: “Michael Jackson heeft de laatste jaren geen nieuwe muziek meer gemaakt en daarom zijn de Taiwanese en Hong Kongse popsterren toch populairder. Vooral de Taiwanese zanger Zhou Jielun en de popgroep Sodagreen zijn bij mijn leeftijdgenoten erg geliefd. Natuurlijk zijn zij geen wereldsterren maar Chinezen kunnen zich met hen identificeren. Ze staan dichter bij onze cultuur.”

Een andere ster, Li Yuchun, de winnares van de Chinese Idols verkiezing in 2005 die vooral populair is bij de meisjes, denkt daar anders over.

Ze vertelt in de Chinese media dat ze samen met haar vriendinnen al op de lagere school een fan was van Jackson. Ze was kapot toen ze het nieuws hoorde.

“Ik kon mijn oren niet geloven. Jackson was mijn grote voorbeeld. Ik heb veel naar hem geluisterd en in het begin van mijn carrière heb ik zijn manier van bewegen geprobeerd te imiteren.”

Li Yin, de student, weet te vertellen dat Jackson 39 miljoen dollar heeft gedoneerd aan liefdadigheidsorganisaties. “Dat pleit voor hem. Elke ster of het nu basketbalster Yao Ming, atleet Liu Xiang of acteur/zanger Jackie Chan is, is volgens het Chinese volk schatplichtig aan de gemeenschap. Als hij niet genoeg geld weggeeft, wordt hij bekritiseerd en daalt zijn populariteit.”

Michael Jackson is razend populair omdat hij de belichaming is van de eerste westerse cultuurinvloeden die begin jaren tachtig als gevolg van Deng Xiaoping’s opendeurpolitiek China binnenkwamen.

Bekijk video van een Chinese Jackson imitator en interviews met bezoekers van een platenzaak.

    • Bettine Vriesekoop