Meeslepende meidenpop vol drama en melancholie

CD God Help The Girl: God Help the Girl

Cd pop

God Help The Girl: God Help the Girl

(Rough Trade) * * * *

Zanger Stuart Murdoch van de Schotse popgroep Belle And Sebastian broedde al een tijdlang op een muziekproject dat dieper moest gaan dan een verzameling losse liedjes. Hij bedacht het verhaal van het meisje Eve dat stuk loopt op haar studie en zichzelf moet zien te hervinden in een psychiatrisch ziekenhuis. Via een competitie op internet zocht Murdoch zangeressen die de verschillende stemmen en rollen vorm konden geven. Muzikaal begint God Help The Girl waar de zachtmoedige popmelodieën van Belle And Sebastian ophouden; nog altijd met een hang naar naïeve folkpop uit vervlogen tijden, maar ambitieuzer van opzet. Orkestpartijen en instrumentale tussenstukken maken er een musicalachtig geheel van, met een hoofdrol voor de tot voor kort onbekende zangeres Catherine Ireton.

Negen min of meer ongeoefende zangeressen geven de muziek een prettige onbevangenheid, zelfs wanneer in de orkestballade ‘Funny little frog’ en het breekbare popliedje ‘I just want your jeans’ niet helemaal zuiver wordt gezongen. Neil Hannon van The Divine Comedy en Stuart Murdoch zelf vervullen de sporadische mannenrollen, op een album dat zich laat beluisteren als een meeslepende meidenpopopera vol van drama, melancholie en de uiteindelijke verlossing.

JAN VOLLAARD

    • Jan Vollaard