Koorbiënnale met serene graduales en bokkenhoorn

Klassiek Koorbiënnale Haarlem. Wishful Singing, Vocaal LAB, Trio Mediaeval. Gehoord: 27/6 Grote of St Bavo Kerk, Haarlem. Concerten t/m 4 juli in Haarlem. * * * *

Luisteren, zingen en leren zijn de pijlers van de Internationale Koorbiënnale, die deze week voor de vijfde keer Haarlem overspoelt met beroemde koren, grote en kleinere vocale ensembles, zangdocenten en zangstudenten, amateurzangers en een stroom liefhebbers van de menselijke stem.

Thema van het tweejaarlijkse festival, dat zich deze week afspeelt op talloze locaties in Haarlem, is De Noorderlingen komen!, bedoeld als eerbetoon aan de bloeiende koortraditie in Skandinavië en de Baltische landen.

Op de openingsavond Van Zuid naar Noord in de St Bavo zong het vocaal vrouwenkwintet Wishful Singing met overgave en verfijning liederen van Thomas Morley, Frank Bridge, César Cui en Frank Martin. Een warmbloedig, volksmuzikaler geluid klonk in een Catalaans volksliedje over een dame uit Aragon, „mooi als de zon.”

VokaalLAB Nederland excelleerde in Graduales I-IV, serene klankgedichten van componist/muziekrecensent Anthony Fiumara waarvan de toonherhalingen weerkaatsten tegen de hemelbogen van de Grote Kerk; meditatief als in een Tibetaans klooster.

Maar het hoogtepunt in de Bavo vormden zaterdag de Middeleeuwse ballades en volksliedjes uit het Hoge Noorden, prachtig gezongen door het in de Noorse muziek gespecialiseerde Trio Mediaeval en subtiel begeleid door slagwerker Terje Isungset, die geheimzinnige oergeluiden produceerde op mondharp, trom, schurende stenen, belletjes en bokkenhoorn.

Naast optredens van ’s werelds beste koren omvat de programmering van de koorbiënnale ook late night concerten, workshops voor amateurs en de Eric Ericson Masterclass, waarin jonge koordirigenten met hulp van Jos van Veldhoven (Nederlandse Bachvereniging) en Stephen Cleobury (Kings College Choir) kunnen werken met topkoren als het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor.

De deelnemers zullen daarna vermoedelijk nog wel even in Nederland blijven; in Utrecht begint over drie weken het nog grootschaliger zangevenement Europa Cantat, vooral bedoeld voor amateurs.

Meer info over beide koormuziekevenementen op koorbiennale.nl en europacantatutrecht.nl

    • Wenneke Savenije