Kirchner lijdt nederlaag

Tussentijdse Congresverkiezingen in Argentinië zijn gisteren uitgelopen op een nederlaag voor president Cristina Fernández de Kirchner. Haar regering verloor de meerderheid in Lagerhuis en Senaat.

In de provincie Buenos Aires, waar 37 procent van de kiezers woont, verloor de peronistische partij Frente para la Victoria van Kirchner en haar man, de voormalige president en huidig partijleider Néstor Kirchner. De partij eindigde daar in de strijd om Lagerhuiszetels op de tweede plaats. Lijsttrekker Néstor won weliswaar een eigen zetel, maar de grootste partij in het gebied rond de hoofdstad werd de Unión Pro, van Francisco de Narváez. Nadat vanochtend 91 procent van de stemmen was geteld had Narváez 34,5 procent van de stemmen gekregen tegen 32,2 voor Néstor Kirchner. De multimiljonair en zakenman Narváez is eveneens peronist, maar een groot tegenstander van de Kirchners.

Het verlies van het regerende echtpaar wordt door analisten omschreven als een vernedering. De uitslag zou duiden op wijdverbreide onvrede over de wijze waarop Cristina Kirchner regeert.

De verkiezingsuitslag in Argentinië vergroot de politieke onzekerheden in de derde economie van Latijns-Amerika. Mogelijk zal er een machtsstrijd ontstaan binnen de regerende peronistische partij. De tussentijdse verkiezing werd algemeen gezien als een referendum over de Kirchners.

Nieuwsanalyse: pagina 7

    • Philip de Wit