Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Drugs

Jackson zong al over drugs en Demerol

Michael Jacksons privé-arts Dr.Conrad Murray heeft zaterdag tegen de politie van Los Angeles gezegd dat Jackson nog leefde toen hij hem aantrof, maar dat hij zijn dood niet had kunnen voorkomen. Murray ontkende dat hij Jackson een injectie met het pijnstillende middel Demerol heeft toegediend.

Volgens recente berichten kreeg Jackson dagelijks injecties met pijnstillers. Een overdosering zou donderdag tot zijn hartstilstand hebben geleid. Zijn familie was reeds lang op de hoogte van zijn verslaving.

In een brief op myspace memoreert Lisa Marie Presley, van 1994 tot 1996 met Jackson getrouwd, zijn verslavingen en depressies, waar ze hem tijdens hun huwelijk van probeerde te ‘redden’. Jackson zei haar dat hij verwachtte te sterven zoals haar vader, Elvis Presley. Die overleed in 1977 aan een overdosis medicijnen.

In 1993 vernam zijn publiek voor het eerst van Jacksons verslaving. Hij onderbrak toen een tournee voor opname in een afkickkliniek, en gaf als reden van het gebruik van pijnstillende middelen: „It hurts to be me”. In 1997 schreef hij het liedje Morphine., een typerend Jackson-dansnummer met pneumatische beats, waarbij hij atypische teksten roept vol walging („you hate your race”) en verwijzingen naar drugs („You’re doing morphine”), met op de achtergrond het geluid van dichtschuivende celdeuren. In het lieflijke refrein zingt Jackson met engelenstem: „Demerol/ Demerol/ Oh God, he’s taking Demerol”. De cd Blood On The Dance Floor, waarop Morphine verscheen, werd destijds slecht ontvangen.