Huis VS stemt in met nieuwe klimaatwet

Washington. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dit weekeinde ingestemd met een nieuwe klimaatwet. Doel van de wet is om de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 17 procent te hebben verminderd ten opzichte van 2005. Ook wordt het creëren van `groene` banen gestimuleerd. Verder moeten Amerikaanse energiebedrijven in 2020 15 procent `schone` energie opwekken. De wet kreeg de steun van 219 leden van het Huis, voornamelijk Democraten. Veel Republikeinen stemden tegen het plan dat volgens hen de energieprijzen zal opdrijven en zal leiden tot massaal banenverlies en hogere belastingen. De Senaat moet de wet nog goedkeuren voor deze kan worden ingevoerd. Daar is de uitkomst nog verre van zeker. President Obama riep de Senaat op snel over te gaan tot handelen. Eind dit jaar wordt onderhandeld over een opvolger voor het Kyotoverdrag, waar ook de VS aan mee willen doen.