Heijmans doet aandelenemissie

Bouwbedrijf Heijmans begint vandaag met de eerder aangekondigde aandelenemissie die 101 miljoen euro moet opbrengen voor de financiële herstructurering van het verlieslatende bedrijf.

Tegelijkertijd maakte het beursgenoteerde bedrijf vandaag bekend dat Mark van den Biggelaar per 1 september financieel directeur Dick van der Kroft zal vervangen. Van den Biggelaar is afkomstig van kantoorinrichter Samas, die na jaren van aanhoudend verlies en reorganisaties onlangs is geliquideerd. Volgens een woordvoerder van Heijmans vindt de raad van commissarissen Van den Biggelaar „de juiste man om Heijmans een nieuw financieel tijdperk in te leiden”.

De bouwer is al een jaar aan het reorganiseren nadat Heijmans in achttien maanden tijd vijf winstwaarschuwingen moest afgeven. Onder druk van grootaandeelhouder Van Herk Groep vertrok topman Hoefsloot en werd hij vervangen door Rob van Gelder, die eerder Boskalis door een crisis loodste.

Van Gelder maakte in april zijn reorganisatieplannen bekend. Los van de Belgische infrastructuurtak worden alle buitenlandse divisies verkocht. Ook moet Heijmans de schulden terugbrengen om hernieuwde afspraken met de banken na te komen.

Van Gelder laat weten dat de aandelenemissie, die volledig wordt gegarandeerd door ING, Rabo Securities en MeesPierson, zorgt voor minder schuld en meer eigen vermogen op de balans. De opbrengsten worden gebruikt om een overbruggingskrediet af te betalen. Heijmans had het krediet nodig om een lening van Amerikaanse beleggers af te lossen.

Afgelopen jaar leed het bouwbedrijf uit Rosmalen een verlies van 34 miljoen euro. In de eerste drie maanden van dit jaar wordt het bedrijf geraakt door de financiële crisis, zo blijkt uit cijfers die Heijmans vandaag publiceerde.

Vorig jaar boekte de vastgoeddivisie een omzet van 133 miljoen euro in het eerste kwartaal, in dezelfde periode dit jaar was dat 98 miljoen. De divisie die kantoren bouwt, kampt met een omzetdaling van 85 miljoen euro over de eerste drie maanden van vorig jaar naar 48 miljoen in dezelfde periode dit jaar. Volgens Heijmans is de omzetdaling mede het gevolg van het selectiever accepteren van opdrachten door het bedrijf.