Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Gekaapt schip uit België is vrij

De kaping van het Belgische schip Pompei, met aan boord een Nederlandse kapitein, is gisteren beëindigd. De kapers hebben de bemanning en het schip vrijgelaten. Het schip, met tien bemanningsleden aan boord, werd half april door Somalische piraten voor de kust van Somalië gekaapt. Volgens het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken hebben de eigenaren van de Pompei losgeld betaald om het schip en de bemanning vrij te krijgen, maar hoeveel geld is betaald, wil Brussel niet zeggen. Gisteren beëindigde Nederland – zoals gepland – zijn bijdrage aan de NAVO-missie voor de Somalische kust. Het marinefregat De Zeven Provinciën keert terug naar Nederland. Vanaf half augustus doet de marine opnieuw mee, dan met de Europese missie Atalanta. Vandaag spreekt de Tweede Kamer over de uitzending en de bewaking van Nederlandse schepen. (ANP)