De zitvleesklik bij Bernie Madoff

Prins Bernhard en superoplichter Bernie Madoff streden dit weekeinde om mijn zitvleesklikmoment. De zitvleesklik krijg je als je bij een tv-programma denkt: ik blijf kijken. Bernhard figureerde onvermijdelijk in het portret Juliana, mevrouw majesteit van de NOS, oorspronkelijk bedoeld voor Koninginnedag. Maar Karst T. in zijn Suzuki Swift gooide roet in het eten. Vandaar dat het portret dit weekeinde werd uitgezonden. Goed gemaakt, mooie beelden, Beatrix als baby in de wasteil, scherp gekozen interviewfragmenten. Zelfs de spruitjes schoonmakende nep-Juliana uit de Barend Servetshow kwam langs. Leuk. En ik dacht steeds als de makers, langs de afgronden van de affaires manoeuvrerend, even iets aanstipten: meer! Meer Hoffmans, meer Lockheed. Maar dit was een portret van Juliana. Terwijl ik naar meer over Bernhard snakte. Er is inmiddels zoveel omgewoeld over de prins. Wanneer komt er een goede, langlopende faction- drama tv-serie over de vele, vele chicanes van prins Bernhard? De neergang van de Europese adel, seks, nazi’s, bommen, intriges: hoge kijkcijfers verzekerd. Durven ze niet in Hilversum.

Bernie Madoff won. BBC 2 zond gisteren een spannende reportage uit over de vraag: hoe kon de Amerikaanse Wallstreet-investeerder, die vandaag voor de rechter staat, zo lang zo veel mensen zo enorm besodemieteren. The Madoff Hustle bood zakelijke informatie, maar ook ruimte voor menselijk leed dat Madoff aanrichtte. De makers kozen de zoon van een gedupeerde als uitgangspunt. Die gedupeerde was de Britse legerofficier Bill Foxton. Menig conflict overleefd, maar vorig jaar schoot hij zichzelf op een bankje in Londens parkje door het hoofd. Al zijn geld was hij kwijt. Omdat hij had geïnvesteerd in veilig ogende beleggingsmaatschappijen, die hun geld bij Madoff hadden weggezet. De BBC nam zoon Willard mee naar Amerika, waar hij slachtoffers, collega’s van Madoff en andere betrokkenen ondervroeg. Vermakelijk was de rondgang door Palm Beach en Los Angeles waar Madoff, een joodse zakenman, vooral rijke joodse zakenlui voor miljarden had opgelicht, door met ze aan te pappen in exclusieve clubs. Veilinghuizen boden nu dure auto’s en juwelen van Madoff-slachtoffers aan. Je kreeg een goede indruk hoe gewiekst vertrouwenwekkend Madoff heeft geopereerd, met ondermeer valse afschriften van fictieve aandelentransacties, gefabriceerd op oude computers, met charmante praatjes – hij stotterde innemend -- en met een gestadig neprendement. Critici werden niet geloofd. Goed materiaal voor de zitvleesklik.

    • Paul Steenhuis