Chinese ambtenaren in de cel na dodelijke modderstroom

Peking. Een Chinese rechtbank heeft twaalf ambtenaren celstraf opgelegd wegens hun rol in een mijnongeluk, dat heeft geleid tot een modderstroom waarbij 277 mensen om het leven kwamen. De ambtenaren krijgen tot vijf jaar cel wegens nalatigheid en machtsmisbruik, aldus een regeringsfunctionaris van het district Xiangfen in de province Shangxi. De instorting van een stortplaats voor afval uit de mijnbouw, creëerde een vloedgolf van modder en afval die een vallei in Xiangfen overspoelde. De aardverschuiving gebeurde op het moment dat klanten arriveerden bij een drukke ochtendmarkt in een dorpje van 1.000 inwoners. Het ongeluk legde twee zwakke plekken bloot van de Chinese openbare veiligheid: het onvermogen om de dodelijke mijnen veiliger te maken en de abominabele staat van veel dammen, bruggen, en andere verouderde infrastructuur. Een onderzoek naar het incident toonde aan dat er bij de bouw van de stortplaats allerlei regels waren geschonden en dat er bijna geen veiligheidsinspecties werden uitgevoerd.