Argentinië: militairen vervolgd om foltering

Buenos Aires. Justitie in Argentinië gaat ongeveer zeventig militairen vervolgen, omdat zij tijdens de Falkland-oorlog tegen Groot-Brittannië hun eigen manschappen gemarteld zouden hebben. Het zou gaan om tachtig zaken. Dat heeft de aanklager gisteren gemeld. Een uitspraak van een federale rechter maakt de vervolging mogelijk. Volgens de rechter kunnen de vermeende martelingen worden gezien als misdaden tegen de menselijkheid. Vervolging mag daarom niet worden geweigerd. De Argentijnse militairen zouden hun collega`s hebben laten verhongeren, ze simuleerden executies om angst aan te jagen en zouden zelfs een moord gepleegd hebben. Een vereniging van Argentijnse veteranen reageerde verheugd. ”We hebben er 27 jaar voor gevochten dat dit bekend zou worden. We zijn zeer tevreden”, aldus de voorzitter van de groep.