'Appel maakte zelf een kopie'

Karel Appel heeft het werk Vogel uit het Groninger Museum wel degelijk zelf geschilderd. Dat zegt René Windig, zoon van de fotograaf Ad Windig (1912-1996), die het kunstwerk in 1976 voor 46 duizend gulden aan het Groninger Museum verkocht.

Dit weekeinde bleek dat er van het werk twee versies bestaan: kunsthandelaar Nico Delaive verkocht in maart op de Tefaf een sterk gelijkend doek met de titel L’Oiseau. Omdat bekend is dat Appel nooit twee versies van zijn schilderijen maakte, stelt Delaive dat de versie in het Groninger Museum vals moet zijn.

Onzin, vindt René Windig (1951). „Mijn vader heeft Vogel al in 1951 of 1952 van Karel Appel gekregen. Hij kende Appel goed, de schilder kwam regelmatig bij ons over de vloer. Op mijn babyfoto’s is te zien hoe het werk bij ons thuis boven de bank hangt.”

Ad Windig had in opdracht van Appel al diens schilderijen in zwart-wit gefotografeerd en mocht in ruil daarvoor een schilderij kiezen. „Hij koos L’Oiseau”, vertelt René Windig. „Maar omdat Appel erg aan dat werk gehecht was, zei hij: ‘die krijg je niet, kies maar drie andere’. Mijn vader bleef echter bij zijn keuze, en vroeg ook nog of hij de signatuur, ‘die hanepoot’, nog even weg kon verven. Dat zou wat tijd kosten, had Appel gezegd. En een paar weken later kreeg mijn vader de vogel alsnog, maar nu met een handtekening op de achterkant.”

Windig vermoedt dat Appel zelf een kopie heeft gemaakt, omdat hij het originele schilderij niet wilde afstaan. „Een heel geloofwaardig verhaal”, vindt Kees van Twist, directeur van het Groninger Museum. De komende weken zal het museum het schilderij nader onderzoeken. „We kunnen monsters nemen van het doek en de verf en kijken of die overeenkomt met andere schilderijen uit die tijd. Voor ons is waarheidsvinding het belangrijkst. De onderste steen moet boven.”

Van Twist zou de twee doeken graag naast elkaar hangen ter vergelijking, maar dat is volgens Delaive onmogelijk, aangezien hij L’Oiseau verkocht heeft aan een privéverzamelaar in Beiroet. Delaive twijfelt nog steeds aan de echtheid van de Groningse Vogel. „Appel mocht dan zuinig zijn, zijn eigen werk kopieerde hij niet.”

    • Sandra Smallenburg