Valse Appel in museum

Het schilderij Vogel (1951) van Karel Appel, een belangrijk werk uit de collectie van het Groninger Museum, moet vals zijn. Dat zegt de Amsterdamse kunsthandelaar Nico Delaive. Hij verkocht afgelopen maart op de Tefaf in Maastricht een vrijwel identiek doek van Appel uit 1951, getiteld L’Oiseau. Volgens Delaive is zijn doek de echte Appel en moet, aangezien de kunstenaar nooit twee dezelfde voorstellingen schilderde, de versie uit Groningen een vervalsing zijn.

De Karel Appel Foundation, verantwoordelijk voor de nalatenschap van de in 2006 overleden schilder, onderschrijft de stelling van Delaive. De stichting heeft op 3 juni een certificaat van echtheid afgegeven voor het werk L’Oiseau. Ook diverse Appel-experts, die het doek op de Tefaf gezien hebben, zijn ervan overtuigd dat L’Oiseau door Karel Appel geschilderd is en dat het schilderij uit Groningen vals moet zijn.

Het Groninger Museum kocht Vogel in 1976 aan met financiële steun van de Vereniging Rembrandt. Tussen de doeken bestaan enkele, kleine verschillen. Het Museum is „absoluut verrast” door het nieuws dat er een dubbelganger bestaat van hun Appel.

Kat in de zak: pagina 7