Wie zit er de hele tijd in muziekcafé Paraplu port te drinken?

Oh, wat heb ik een heerlijke middag gehad met de bonnetjes van Camiel Eurlings, Guusje ter Horst, Jet Bussemaker en al die andere stoute kinderen die Nederland besturen. Ik had me moeten wijden aan mijn eigen administratie, maar op de een of andere manier was het veel fascinerender om op de site van De Telegraaf pdf’jes van kriebelige kassabonnen van kluswinkel Handyman en Indonesisch restaurant Garoeda, ingediend door onze ministers en staatssecretarissen, te analyseren.

Al maakte ik me ook zorgen. Was dit het einde van ons kabinet? Zouden ze nu allemaal afgezet worden? Ik bedoel, bijna alle ministers en staatssecretarissen hadden honderden, zo niet duizenden euro’s aan onzindeclaraties ingediend. Behalve Balkenende, want die declareert blijkbaar nooit iets. (Wat ik ook weer heel verdacht vind.)

Ab Klink declareerde een stroomomvormer – onontbeerlijk voor de gezondheidszorg. Wouter Bos declareerde een Ray Ban-zonnebril – als minister van Financiën kun je niet leven zonder. Jet Bussemaker declareerde een toegangskaartje voor ‘een toneelstuk over dementie’. Uiteraard.

Wat zijn dit voor thrillseekers? Herinnert niemand zich Bram Peper? En is er niet net in Groot-Brittannië een minister afgezet omdat zij op kosten van de staat een paar goedkope pornofilms had aangeschaft voor haar echtgenoot? Dat is een klein boefje vergeleken met, bijvoorbeeld, Camiel Eurlings, die een bon van vijftienhonderd euro indiende omdat hij in het Kurhaus in Scheveningen had gelogeerd.

Natuurlijk, bijna iedereen had een smoes om zijn bonnen te verklaren. En van die smoesjes werd ik heel opstandig. Heel anti. Heel bozig. Ik leek haast Geert Wilders wel, of Rita Verdonk. Maar luister naar die smoezen; ze zijn echt heel erg. Camiel Eurlings moest wel in het Kurhaus logeren, want zijn dienstwoning werd opgeknapt. En Wouter Bos moest wel een nieuwe Ray Ban declareren, omdat hij de zijne tijdens een werkcongres was verloren. Over de stroomomvormer van Ab Klink is overigens nog geen verklaring doorgekomen.

Er waren ook nog wat mysterieuze, losse bonnen bij, waar geen naam bij stond. Wie zit er de hele tijd in muziekcafé Paraplu port te drinken? En wie bestelde die likeurtjes bij Café van Beek?

Ik wil tekst! Ik wil uitleg! Ik wil ook weleens een likeurtje declareren bij de krant! Maar dat doe ik niet! Want daar heb ik te veel normen en waarden voor!

Maar eerst wil ik antwoord op deze belangrijke vraag: hoe moet het straks met Nederland, als door deze massabonnenaffaire iedereen behalve Jan Peter Balkenende ontslagen wordt?