Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Nieuw proces Kremlin-criticus

Het Russische Hooggerechtshof heeft gisteren, wegens procedurele fouten, de vrijspraak verworpen van drie mannen die werden verdacht van betrokkenheid bij de moord in 2006 op Anna Politkovskaja, onderzoeksjournalist en Kremlincriticus. Ook besloten de rechters dat er een nieuw proces bij een juryrechtbank moet komen om duidelijkheid te krijgen over de rol van de drie – twee Tsjetsjeense broers en een ex-FSB-officier – bij de moord. Naar andere verdachten wordt niet gezocht. Sergej Sokolov, plaatsvervangend hoofdredacteur van Novaja Gazeta, de krant waarvoor Politkovskaja werkte, zei niet erg geïnteresseerd te zijn in het lot van de drie. De strafzaak heeft volgens hem niets te maken met de ware daders van de moord. (NRC)