Bonden: misbruik van deeltijd-WW

De vakbonden FNV Bondgenoten en Algemene Bond van Werknemers (ABW) zeggen aanwijzingen te hebben dat kleine bedrijven misbruik maken van de deeltijd-WW. De bonden pleiten voor strengere controle op de werkvloer. Die controle ontbreekt nu vooral bij kleine bedrijven, aldus de bondsbestuurders.

De regionale vakbond ABW heeft informatie over zes bedrijven in Zuidoost-Limburg. Voorzitter Jack Hurxkens: „Werknemers voor wie deeltijd-WW is aangevraagd, moeten in hun WW-tijd gewoon doorwerken. Sommige personeelsleden met deeltijd-WW worden verplicht op zaterdag en zondag overwerk te doen.” Luuk Brug, FNV Bondgenoten-bestuurder in Brabant en Limburg: „Ik ben bang dat het geen incidenten zijn. Vooral in de beginfase is nogal wat misgegaan. De signalen komen vooral uit de kleine bedrijven, met pakweg twintig man.” FNV-bestuurder Ineke Meijer in Groningen: „In een bedrijf worden werknemers op andere werkplekken zogenaamd geschoold in hun WW-tijd. Dat is doorwerken op kosten van minister Donner.”

De deeltijd-WW, die tot nu toe 375 miljoen euro kostte, is bedoeld om vakkrachten van noodlijdende bedrijven tijdelijk korter te laten werken. Minister Donner heeft de regeling inmiddels verlengd.

De vakcentrale CNV, werkgeversorganisatie MKB-Nederland en het ministerie zeggen geen signalen over misbruik te kennen. Volgens het ministerie is de Arbeidsinspectie niet ingeschakeld: „Het zijn regelingen waarbij werkgevers en werknemers elkaar in balans moeten houden.”

Deeltijd-WW: pagina 15