Kuiken wilde De Mol zijn

Ondernemer Paul Kuiken moet vandaag voor de rechter verschijnen.

Hij hield opdringerige schuldeisers op afstand via een sterfhuisconstructie.

Hij wilde de grootste worden. De nieuwe John de Mol. Of zelfs de Bill Gates van Europa. Aan ambities had Paul Kuiken geen gebrek, en hij etaleerde ze graag. In december 2002 poseerde hij in zakenblad Quote als gladiator voor het Colosseum in Rome, waarbij hij vertelde ooit van de lts te zijn gestuurd wegens een vechtpartij.

Vandaag staat Kuiken voor de strafrechter in Utrecht, waar hij zich moet verantwoorden voor fraude. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de Haarlemse zakenman ernstig gerommeld rond het faillissement van productiebedrijf FAN Media.

Naast zijn beursgenoteerde automatiseringsconcern Landis, dat de grootste leverancier van mobiele computernetwerken in Europa zou worden, wilde Kuiken vanaf 2000 ook televisie maken, gericht op de toen opkomende nieuwe media als mobiele telefoon en breedbandinternet. Met Future Active zou hij John de Mol en Joop van den Ende van de troon willen stoten. Maar het bedrijf ging in 2004 failliet. Net als Landis, dat twee jaar eerder omviel. Aandeelhouders en crediteuren zagen zo’n 600 miljoen euro aan waarde verdampen.

Future Active werd herhaaldelijk nieuw leven ingeblazen, met uiteindelijk Kuiken als grote geldschieter – aan de beursgang van Landis in 1998 had hij vele tientallen miljoenen verdiend. Onder de nieuwe naam FAN Media was het bedrijf enige tijd succesvol als leverancier van met name woon- en klusprogramma’s voor RTL. Er werkten ruim 70 mensen.

Maar de onder doe-het-zelvers populaire programma’s als Woon & Klus Magazine met presentatrice Fabienne de Vries, Tuin Magazine met Evelyn Struyk en MotorXperience met de gebroeders Coronel werden twee jaar geleden van de televisie gehaald. FAN Media ging in maart 2007 opnieuw failliet. Het bedrijf had een belastingschuld van 1,5 miljoen euro. En tientallen onbetaalde rekeningen. Totale schuld: 2,4 miljoen euro. De fiscus vroeg het faillissement aan. Steunvorderingen kwamen van RTL en brandbeveiliger Ajax.

Vrij snel nadat hij de boeken was ingedoken, voelde de Amsterdamse curator Joris Lensink nattigheid. In zijn tweede openbare verslag kwam hij tot het voorlopige oordeel dat Paul Kuiken zijn taken als feitelijk bestuurder „kennelijk onbehoorlijk” had vervuld. De curator vermoedde ‘paulianeus’ handelen, het onttrekken van waardevolle tegoeden uit de boedel kort vóór faillissement. Hij deed aangifte bij justitie.

Die ging voortvarend aan de slag. In februari vorig jaar rukte de FIOD-ECD uit om de administratie van FAN Media bij Kuiken op te halen. Eind oktober werden Kuiken en zijn financieel directeur Lyon van H. aangehouden en drie dagen lang verhoord. Kuiken en medeverdachte Van H. worden ervan beschuldigd een sterfhuisconstructie te hebben gecreëerd door de activiteiten en bezittingen van FAN Media over te hevelen naar een andere groep vennootschappen en FAN Media achter te laten met schulden aan crediteuren en de fiscus.

Kuiken was eind 2006 in contact gekomen met een handelaar in vennootschappen die bemiddelde in de koop en verkoop van bv’s met schulden. Het op die manier leeggetrokken FAN Media zou worden overgenomen door een katvanger, die na de overname rustig moest afwachten tot het faillissement door een van de crediteuren werd aangevraagd. Deze katvanger werd gevonden in stichting De Doorstroom.

In januari 2007 werden de aandelen FAN Media voor 1 euro overgedragen aan De Doorstroom, die een maand eerder al tot bestuurder was benoemd. Volgens het OM heeft de aandeelhoudersvergadering die hiervoor nodig was nooit plaatsgevonden en zijn de notulen ervan achteraf opgemaakt en ondertekend. Dat leidde tot valsheid in geschrift in de tenlastelegging.

Volgens het faillissementsverslag van curator Lensink zou „geen redelijk denkend bestuurder onder dezelfde omstandigheden zo hebben gehandeld, nu de financiële situatie van FAN Media in het derde kwartaal van 2006 al deplorabel was”. De bestuurder van De Doorstroom, Peter van der P., is in januari dit jaar veroordeeld tot zes maanden celstraf, onder meer voor het weigeren de administratie van FAN Media over te dragen.

De intentie van de sterfhuisconstructie was dat Kuiken de activiteiten van FAN Media kon voortzetten in andere vennootschappen, zonder last te hebben van opdringerige schuldeisers, de fiscus voorop.

Tussen december 2006 en april 2007 werd nog gauw een aantal van deze crediteuren betaald, onder wie cameramensen en presentatoren, die voor Kuiken van belang waren om televisieprogramma’s te kunnen blijven maken. Nadat RTL als grote schuldeiser de banden met FAN Media had verbroken, ging Kuiken door met het online-televisiekanaal fan.tv. Dat is nog altijd in de lucht.