Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Deeltijd-WW stopgezet na opraken geld

Het budget voor de deeltijd-WW is op. De afgelopen weken zijn zoveel aanvragen ingediend dat het maximum van 375 miljoen is bereikt. Minister Donner (Sociale Zaken) zet de regeling nu stop.

Aanvragen van bedrijven voor deeltijd-WW worden vanaf vandaag niet meer in behandeling genomen. Vakcentrales FNV, CNV en MHP zijn het niet eens met de stopzetting. Ook de Tweede Kamer vindt dat de deeltijd-WW moet worden voortgezet.

„Alle betrokkenen zijn door de informatie van Donner overvallen. Nu steeds meer bedrijven in problemen komen, kan niet plotseling een streep worden gezet door de deeltijd-WW”, zegt PvdA-Kamerlid Roos Vermeij. Ze wil dat Donner zo snel mogelijk met de sociale partners overlegt hoe de regeling kan worden voortgezet.

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt noemt stopzetting van de regering „onbegrijpelijk”. „De WW-pot bulkt met 9 miljard euro van het geld. Zodra het economisch beter gaat, kan die weer worden aangevuld.” Ook CDA Kamerlid Eddy van Hijum bepleit voortzetting. „Maar er moet selectiever gebruik van worden gemaakt.”

De vakbonden vinden dat de minister stopzetting van de regeling „niet kan maken”. „Bedrijven die nog nadenken over invoering van deeltijd-WW, worden ineens geconfronteerd met een stop”, zegt voorzitter Richard Steenborg van vakcentrale MHP. „Dat zaait onrust. De minister kan niet ineens zeggen: het geld is op, de groeten.”

Ook werkgevercentrale VNO-NCW vindt dat de deeltijd-WW moet worden voortgezet. „We gaan er vanuit dat de regeling snel weer op de rails staat”, aldus directeur Niek Jan van Kesteren.

Hoeveel bedrijven inmiddels gebruik maken van de regeling is nog niet bekend, maar met de 375 miljoen voor deeltijd-WW kunnen 32.000 banen bekostigd worden. „Deeltijd-WW is een succes”, zegt Steenborg. „Het houdt duizenden mensen uit de werkloosheid. En dat is precies waarvoor de regeling bedoeld was.”

De sociale partners willen dat er nu een regeling komt zonder deadline, zoals die ook in andere Europese landen bestaat. Minister Donner broedt intussen op een vervolg op de regeling, laat zijn woordvoerder weten. „De minister is niet doof voor de roep om verlenging. De vraag is alleen in welke vorm de regeling voortgezet zou moeten worden. Het behoud van vakkrachten zou in ieder geval voorrang moeten krijgen.”