Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Brown prijst Blair aan als nieuwe `president`

Brussel. De Portugees Barroso is er nog niet zeker van dat hij voorzitter mag blijven van de Europese Commissie, maar er wordt al volop gesproken over een andere Europese topbaan. Groot-Brittannië wil graag dat de Britse oud-premier Tony Blair voorzitter wordt van de Europese Raad, de officiële naam voor het overleg van EU-leiders. ”We steunen Tony, maar we moeten de andere landen overhalen”, zei de huidige Britse premier Gordon Brown tegen de krant News of the World. Afgelopen vrijdag zei ook de Italiaanse premier Silvio Berlusconi dat hij Blair zal steunen. De `EU-president` komt er pas als het nieuwe Verdrag van Lissabon van kracht wordt, mogelijk aan het einde van dit of het begin van volgend jaar. Ook de Franse president Nicolas Sarkozy sprak al eens zijn steun uit voor Blair in deze positie.