Steely Dan

Toon Roos in Woubrugge (Foto Andreas Terlaak) Toon Roos geportretteerd in zijn woonplaats Woubrugge. Het Toon Roos Quartet toert met Steely Dan mee als voorprogramma in de Europese tour van 2009. Foto: Andreas Terlaak
Toon Roos in Woubrugge (Foto Andreas Terlaak) Toon Roos geportretteerd in zijn woonplaats Woubrugge. Het Toon Roos Quartet toert met Steely Dan mee als voorprogramma in de Europese tour van 2009. Foto: Andreas Terlaak Terlaak, Andreas

„Mijn band is het voorprogramma van Steely Dan. Ik kan het nog steeds niet geloven. Steely Dan grossiert in ‘catchy grooves’. Je wordt vrolijk van die zonnige, opgetogen sfeer. Melodisch en harmonisch steekt het geraffineerd in elkaar. Knap hoe ze jazz, rock, funk en reggae mengen met van die New Yorkse, intellectuele inside jokes.”

Het jazzkwartet van tenor/sopraansaxofonist Toon Roos (toetsenist Karel Boehlee, bassist Hein van de Geyn en drummer Joost van Schaik) verzorgt het voorprogramma van Steely Dan tijdens hun komende Europese tournee. Donderdag spelen ze in Amsterdam, daarna onder meer in de Londense Hammersmith Apollo en de Parijse Olympia.

Roos, die in 2001 onderscheiden is met de Bird-award, zit 25 jaar in het vak. Lang speelde hij in het Dutch Jazz Orchestra. Nu leidt hij vooral zijn eigen groepen, van semi-akoestisch tot fusion georiënteerde jazz. „Deze tournee dank ik aan een ontmoeting in 2001 met Steely Dans Walter Becker. Hij was op vakantie in Amsterdam en belandde bij een van mijn concerten. De volgende avond kwam hij weer luisteren. In de pauze complimenteerde hij me met mijn composities. Hij zei: „In New York spelen de muzikanten vaak te veel noten, waardoor ze hun betekenis verliezen. Bij jou zeggen ze allemaal iets”. Daarna signeerde hij mijn sigarendoos met ‘Toon, you’re smokin’. Ik zweefde.

„Ik had geen verwachtingen van die ontmoeting. Maar twee weken later vroeg hij in een mail of ik wilde afspreken. Mijn vrouw en ik nodigden hem thuis uit, in Woubrugge. Het werd een ontspannen zomerse dag vol leuke gesprekken. „Daarna bleef het jaren stil, op een ontmoeting op North Sea Jazz na. Eind maart belde Becker ineens. Hij wilde een kleine jazzband als voorprogramma in de Europese toer. Mijn akoestische kwartet met modern keyboardgeluid voldeed. Het vormde een mooi maar niet al te groot contrast met Steely Dan, en moest, aldus Becker, ‘niet funkier dan Steely Dan zelf zijn’. Steely Dan gebruikt veel jazzinvloeden, ingebed in toegankelijke ritmes. Ik vermoed dat Becker raakvlakken ziet met onze akoestische jazz met een groovy gevoel. Hij was destijds erg gecharmeerd van mijn kwartet-cd The Human Feel. Dat ik onlangs een album heb gemaakt met drummer Peter Erskine sprak de musicus ook aan.

Het lijkt me groots op mee te spelen tijdens een van hun concerten, maar ik reken op niets. Zenuwen voel ik niet, al denk ik wel goed over alles na. Van paspoorten, podiumkleding tot repertoire - ik laat weinig aan het toeval over. „We gaan drie eigen stukken met veel energie brengen. Het moeten sfeermakers zijn. Geen standards of eindeloze freaky exercities. Fusion-jazz met sterke lyrische thema’s past beter in zo’n voorprogramma. Dat resoneert ook sneller bij niet-getrainde jazzoren.

„Dit kan een opening zijn in het internationale circuit. Het is in ieder geval een mooi verhaal. Mijn band is er al weken opgewonden over. We genieten van het vooruitzicht in ons busje achter die grote Steely Dan-truck door Europa aan te tuffen. Eén groot jongensavontuur.”

Toon Roos, 25/6 HMH, Amsterdam. 26/6 Vorst Nationaal, Brussel. Info: www.toonroos.com