8 redenen om uit te gaan

Een eeuw van zes tsaren WFA07T:HERMITAGE:AMSTERDAM;18JUN2009-Foto; de Hermitage. Donderdag 18 juni 2009 is de persvoorbezichtiging van de Hermitage Amsterdam.WFA/rvz/str.Rein van Zanen
Een eeuw van zes tsaren WFA07T:HERMITAGE:AMSTERDAM;18JUN2009-Foto; de Hermitage. Donderdag 18 juni 2009 is de persvoorbezichtiging van de Hermitage Amsterdam.WFA/rvz/str.Rein van Zanen Zanen, Rein van / WFA

1 muziekdocu

Darkbeat

Den Haag: Grote Markt. Tijd: 23.00u. Gratis. www.shoot-me.nl

Tijdens het zomerprogramma van het Shoot Me-filmfestival is er elke avond een (independent) film op de Grote Markt. Vanavond: Darkbeat, een documentaire over electromuziek, door Iris B. Cegarra.

2 muziek

Locals Only

Amsterdam: Paradiso. Tijd: 22.00u. Entree: 6 euro. www.paradiso.nl

Early Adopters, Kicks For Hot Lips en Uncle Frankle zijn door LiveXS Popmagazine uitverkoren tot Local Heroes van de maand juni. Vanavond spelen de drie groepen tijdens de Locals Only!-avond in Paradiso.

3 muziektheater

Rita Zipora & Band: Haast

Amsterdam: Brakke Grond. Tijd: 22.00u. www.brakkegrond.nl

Met haar zeskoppige band speelt de derdejaarsstudente jazz-zang Rita Zipora een mix van tango, jazz en popmuziek. Liedjes over het verlangen naar geborgenheid en tegelijkertijd de drang om vrij te zijn.

4 muziek

M83 + Lilian Hak

Utrecht: Tivoli de Helling. Tijd: 19.30u. Prijs: 14 euro. www.tivoli.nl

Midden in haar Europese tour als voorprogramma van Depeche Mode neemt de Franse electronica-act M83 een afslag naar Tivoli De Helling voor een optreden als hoofdact. M83 maakt ‘shoegaze-electronica’, soms met een hoofdrol voor de gitaar, dan weer klinkend als jaren-80-synthpop.

5 psychologiecafé

Ons hebzuchtige brein

Utrecht: Tumult. Tijd: 20.00u. Gratis. www.tumultdebat.nl

Het eerste psychologiecafé in een serie van negen gaat over de manier waarop we met geld omgaan. Met columns, tests en deskundigen. Gasten: Kees van den Bos, professor sociale psychologie Universiteit Utrecht, massapsycholoog Jaap van Ginneken en Marion Weijers van het Nibud.

6 studentenstrijd

ZIBB Student Challenge

Den Haag: het Plein. Vanaf 18.00u. www.zibbstudentchallenge.nl

Elf teams strijden gedurende twee dagen tegen elkaar voor de titel: ‘Meest ondernemende jonge team van Nederland’. Vanavond moeten de teams vijf uur lang hun eigen kroeg runnen aan het Plein in Den Haag. Het doel is een zo hoog mogelijke omzet, waarbij de opbrengst naar het goede doel Child at Venture gaat.

7 tentoonstelling

Aan het Russische Hof

Amsterdam: De Hermitage. T/m 31 jan 2010, dag. 10.00-17.00u, woendag tot 20.00u. www.hermitage.nl

De openingstentoonstelling van de Hermitage Amsterdam, met ruim 1.800 objecten van het moedermuseum in St. Petersburg, speelt zich af in een eeuw van zes tsaren. De eerste is Paul I, de zoon van Catharina de Grote, de laatste Nicolaas II, de tragische laatste tsaar van Rusland.

8 muziek & theater

MidZomerGracht Utrecht: Werftheater. Tijd: 20.00u. Gratis. www.midzomergracht.nl

In het kader van het homoculturele festival MidZomerGracht een optreden van de gitaarvirtuozen Showering Bears en de muzikale theatershow Lady Y van cabaretière Yvonne Groeneveld.