Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Reuzenpanda te huur

ILLUSTRATIE IRENE GOEDE
ILLUSTRATIE IRENE GOEDE Goede, Irene

Als een reuzenpanda wakker is, dan eet hij. Alleen maar bamboe, het hele jaar door. Geen tijd voor een winterslaap. Panda’s trekken van hoog naar laag door de Chinese bergen, op zoek naar de lekkerste jonge bamboescheuten.

Tiejun Wang heeft ontdekt waar in China de beste bamboe groeit. “Die gebieden moet je beschermen om de panda te redden”, zegt hij.

Met satellieten is de bamboe te vinden. Die satellieten fotograferen de aarde vanuit de ruimte. Op de zomerfoto’s is de bamboe vaak slecht te zien, omdat er boomkruinen boven hangen. Maar de winterfoto’s waren goed te gebruiken. “In de winter zijn veel bomen kaal”, zegt Tiejun Wang. “maar bamboe blijft groen.”

In China zijn zestig pandareservaten. Vaak wonen in die gebieden ook mensen. Het helpt als de mensen geen bomen kappen, maar champignons verzamelen in het bos. Of als boeren bamboe planten langs de randen van hun akkers.

In het wild leven panda’s alleen. Mannetjes en vrouwtjes komen alleen samen om te paren. Dan vechten de mannetjes om een vrouwtje, terwijl het vrouwtje toekijkt.

Dierentuinen zetten pandapaartjes soms samen in een hok. “Geen wonder dat panda’s in dierentuinen niet vaak baby’s krijgen”, zegt Tiejun Wang. “Je moet ze apart zetten.”

Panda’s zijn de duurste dierentuindieren ter wereld. Dierentuinen in het buitenland kunnen ze van China huren voor maar liefst 700.000 euro per panda per jaar. Als er een kleintje wordt geboren, gaat de huur fors omhoog. “Mensen staan in de rij om een panda te zien”, zegt Tiejun Wang. “Een panda huren is goede business.”