Aandeelhouders liquideren Samas

De 31 aandeelhouders die gisteren in Houten over de liquidatie van Samas stemden verliezen alles. Toch stemden zij in, vanwege banenbehoud in Duitsland en Oost-Europa.

Het hoofdkantoor van Samas in Houten dat het bedrijf verkocht en terughuurde om extra geld te genereren. (Foto Merlin Daleman) Samas office furniture. Houten, 20-06-06 © Foto Merlin Daleman
Het hoofdkantoor van Samas in Houten dat het bedrijf verkocht en terughuurde om extra geld te genereren. (Foto Merlin Daleman) Samas office furniture. Houten, 20-06-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Eerst geeft hij iedereen een hand. Onder zijn arm een schrijfblok van het merk Corporate Express. Dan begint president-commissaris Coen van der Bijl de buitengewone aandeelhoudersvergadering van kantoorinrichter Samas op het hoofdkantoor in Houten. Hij leest een citaat voor uit Les Miserables, over dromen die nooit uitkwamen.

„Wij treffen elkaar in trieste omstandigheden”, zegt hij dan tegen de 31 aandeelhouders die in de zaal zitten. Hij is even stil en heeft het dan over gevolgen voor Samas van de economische crisis. „Vandaag bespreken we wat onvermijdelijk is, wat noodzakelijk is en wat pijnlijk is.”

Gisteren moesten de aandeelhouders beslissen of Samas de Duitse en Oost-Europese activiteiten mag verkopen. Het pijnlijke was dat bij instemming Samas eigenlijk op houdt te bestaan. Onvermijdelijk, volgens de directie en de raad van commissarissen.

De afgelopen jaren leed het bedrijf miljoenenverliezen. Er werden allerlei reorganisaties uitgevoerd. Onroerend goed werd verkocht. Nieuwe plannen werden gemaakt. Tot de markt voor kantoorinrichters vorig jaar door de economische crisis in elkaar klapte en het allemaal voor niets bleek.

Sindsdien verkocht Samas de ene na de andere activiteit, om schulden af te lossen. In 2008 deed het de Franse activiteiten van de hand. Dit jaar de Benelux-tak en de Zwitserse delen. Tot alleen de activiteiten in Duitsland en Oost-Europa nog resteerden. Nu moeten ook die verkocht worden.

Kantoorinrichter Samas ontstond in 1977, uit de in 1923 opgerichte kantoorboekhandel Aspa uit Zaandijk en het bedrijf Assenburg, anno 1864. Gum, potloden, stofklepmappen, alles wat op een kantoor nodig was verkocht de ene tak van het bedrijf. De andere tak verkocht de kantoorinrichting.

Het jaar 2001 was een topjaar. De omzet bedroeg ruim 1 miljard euro, de winst bijna 34 miljoen. Maar dat jaar begon ook de ontmanteling. De kantoorartikelentak werd verkocht aan het toenmalige Buhrmann, het latere Corporate Express en vorig jaar gekocht door het Amerikaanse bedrijf Staples. Samas was na de verkoop alleen nog kantoorinrichter en raakte bijna de helft van de omzet kwijt. Het bedrijf maakte sindsdien nog een keer winst. Dat was meteen na de verkoop in 2002, 19,5 miljoen euro. De verliezen de jaren daarna waren groot. Eerst ruim 31 miljoen, oplopend tot een 47 miljoen in 2005. Vorig jaar was het verlies 38,9 miljoen euro.

Een ongelofelijk fiasco, noemt vermogensbeheerder Frits van Beuningen de ontmanteling van Samas. Hij was jaren aandeelhouder. Aan de verkoop van de kantoorartikelentak verdienden de aandeelhouders goed, 6 euro per aandeel. Die verkoop was volgens hem noodzakelijk omdat het bedrijf moest kiezen hoe het verder wilde, als kantoorinrichter of verkoper van kantoorartikelen. „Voor beide was het bedrijf te klein. Dan verlies je van concurrenten.”

Daarna waren er genoeg kansen voor Samas als kantoorinrichter, zegt Van Beuningen. Maar verkeerde beslissingen, veel bestuurswisselingen, daar ging het volgens hem mis. „De fabrieken hadden allemaal eigen systemen die niet op elkaar aansloten. De logistiek was niet op orde, de automatisering niet. Treurig.” Uiteindelijk stapte hij een paar jaar geleden uit. „Ik had niet het idee dat het nog beter zou worden.”

De aandeelhouders in Houten hopen ook nog iets van hun geld terug te zien. Na de theatrale opening gaat het over de echte vragen. Wie draait op voor de schuld? Wat resteert voor de aandeelhouders?

Die laatste vraag kan Van der Bijl eenvoudig beantwoorden. Niets. De opbrengst van de verkoop wordt gebruikt om schulden bij banken af te lossen. Daarna blijft Samas in Nederland over zonder activiteiten en met een restschuld van 5 tot 10 miljoen euro. „U vraagt ons eigenlijk in te stemmen met de liquidatie van Samas”, zegt een aandeelhouder. Dat beaamt Van der Bijl. De schuld aan de banken wordt voor het grootste gedeelte afgelost.

Maar stem voor de verkoop, vraagt Van der Bijl, zodat de werkgelegenheid van 1.000 mensen in Duitsland en Oost-Europa blijft. Dat werkt: 99,8 procent van de aandeelhouders stemt in met de verkoop van de laatste activiteiten van Samas. De Duitse en Oost-Europese activiteiten moeten binnen drie weken verkocht zijn.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Samas

In het artikel Aandeelhouders liquideren Samas (20 juni, pagina 19) werd Frits van Beuningen geciteerd. Dit moet zijn Frederik van Beuningen.