Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Verbeter de wereld met worm

Wat als straks de olie op is? Volgens Amsterdamse krakers is zelf compost van afval maken een oplossing. Ze leren de buren hoe je dat makkelijk doet.

Regenworm Foto: Luis Miguel Bugallo Sánchez wormen
Regenworm Foto: Luis Miguel Bugallo Sánchez wormen

Kraakster ‘Anne’ haalt de wormen met haar blote handen uit een composthoop. Ze geeft een workshop voor buurtbewoners.

Krakers hebben een stukje braakliggend terrein in de Amsterdamse stadswijk De Pijp omgetoverd tot een gemeenschappelijke moestuin. Iedereen uit de buurt die meehelpt, mag oogsten.

De buurtbewoners zitten op stoelen of in het stro op een open plek, voor de provisorisch met afvalhout en strobalen uitgebouwde caravan waar kraker ‘Joop’ en zijn twee huisgenoten wonen. Zij vertegenwoordigen Vrijstaat Swomp: S.W.O.M.P. staat voor Slimme Woonwagenbewoners Op Mooie Plekjes.

In het midden van de kring zit Anne. Ze laat zien hoe je groenteafval kunt composteren als je geen of een heel kleine tuin hebt.

Voor mensen met relatief weinig groenteafval is er de melkpakmethode. Daarvoor verzamel je biologisch afbreekbaar afval in een open geknipt melkpak en doet er af en toe een beetje aarde bij. Anne gebruikt daarvoor potgrond, „maar je kunt ook aarde uit het park halen”, zegt Joop. Als het pak vol is, maak je het dicht en leg je het op de vensterbank of op het balkon. Na zes weken (wel om de paar dagen even schudden) is het afval omgevormd tot zwarte aarde die je kunt gebruiken voor je kamerplanten.

Voor mensen die meer groenteafval produceren, is er de wormencompostbak. Daarmee kun je je eigen Pokon produceren. En nee, wormen zijn niet vies. De wormen zorgen er juist voor dat de compostering geurloos verloopt. Ze breken de celwand af, waardoor het water en de voedingsstoffen die in de cellen zitten eruit lopen. Het opgevangen vocht is zeer geconcentreerde vloeibare mest. Verdund met water worden kamerplantjes en balkongroente er blij van. Wat in de compostbak achterblijft, is zwarte aarde die je kunt gebruiken als potgrond. Over de wormen worden de meeste vragen gesteld.

„Je kunt ze bij de sportviswinkel kopen of zelfs via internet bestellen”, zegt Anne. „Je moet rode compostwormen hebben of tijgerwormen.” Andere regenwormen houden niet van de grondstructuur in een compostbak.

Na afloop van de workshop wordt er nog even thee gedronken. Joop na afloop: „Ik ben al heel lang actief als actievoerder bij Groenfront. Nu wil ik behalve protesteren tegen hoe het niet moet, ook laten zien hoe het wel moet. Bovendien, als straks de olie op is, moeten we wel anders gaan leven. Wij hebben dan al uitgezocht hoe.”

Amsterdam wordt een stad die zijn eigen energie en voedsel produceert. En groenteafval tot compost verwerkt zodat het niet in een vrachtwagen hoeft te worden afgevoerd. Joop wil ook groente telen in het park en loofbomen vervangen door fruit- en notenbomen. Uitgangspunt daarbij is dat het initiatief van de bewoners zelf komt. „We gaan niet afwachten tot de gemeenteraad erover heeft vergaderd.”

Kijk, voor alles over ‘guerrillagardening’ op: http://swomp.wordpress.com