Dekking zoeken wordt zinloos

Vluchten kan niet meer. Het Amerikaanse leger neemt proeven met digitaal handgeschut dat geleide kogels afvuurt.

Twee jaar geleden kwam in de VS een geweer in het nieuws waarmee om een hoekje geschoten kan worden: de Corner Shot. Daarmee kun je schieten zonder achter je dekking vandaan te komen. Helaas, zelfs achter een muur of in een loopgraaf ben je straks niet meer veilig. Er zijn nu geleide kogels, kogels die om een hoekje doel treffen.

New Scientist maakt melding van proeven bij het Amerikaanse leger met het vuurwapen XM25, waarvan de eerste prototypes al in 2005 zijn gemaakt. In dit stuk handgeschut zit zoveel digitale techniek dat het zelfs besproken is op gadgetsites op internet als Gizmag, Gizmodo en Ubergizmo. De huidige prototypes kunnen elk moment in Irak of Afghanistan voor het eerst worden beproefd.

De XM25 is een wapen dat innig samenwerkt met de patronen die het afvuurt. Het gaat om High Explosive Airbursting (HEAB-) munitie: kleine granaten eigenlijk, die in de vlucht ontploffen. Stel: een soldaat in het veld weet dat een vijand zich verborgen houdt achter een obstakel. Hij kan dan met een laserstraal uit de XM25 de afstand meten tot het doel (dat is niet echt hightech te noemen; een moderne timmerman gebruikt ook geen rolmaat meer). Daarna geeft hij op of de kogel precies daar moet exploderen of op een ander punt, maximaal drie meter ervoor of erachter.

Deze instellingen worden vóór het schot opgeslagen in een chip in de kogel. Hoe kan deze kogel onderweg bepalen waar hij is? Niet door zomaar de tijd te meten. De aanvangssnelheid is niet altijd dezelfde; die hangt af van temperatuur, slijtage van de loop en een aantal andere factoren. Bovendien neemt de snelheid van de kogel onderweg af op een manier die ook niet altijd precies hetzelfde is. Dat wordt te ingewikkeld. Hoe het wel moet, is te vinden in een octrooi uit 1993 van een van de fabrikanten van het wapen, Alliant Techsystems. In de loop van de XM25 zit een spiraalgroef die de kogel net als een dartpijl om zijn lengteas laat draaien. In de kogel zit tevens een magnetische sensor; dankzij het aardmagnetisch veld ontstaat daarin een wisselstroom. Daardoor kan de chip het aantal omwentelingen tellen en dit blijkt een prima maat te zijn voor de afgelegde afstand.

De rest kan de lezer zich voorstellen: het projectiel vliegt over of langs de dekking en boem! De sluipschutter wordt in de rug geraakt. Het alternatief zou zijn een kleine raket af te schieten, maar dit veroorzaakt meer afgeleide schade en is veel duurder. Een raket kost driekwart ton terwijl de kogels voor de XM25 naar verwachting 25 dollar per stuk zullen kosten. Een koopje.

Het Pentagon hoopt de XM25 in 2012 operationeel te hebben.

Herbert Blankesteijn